Spring naar de content

Italiaanse modellen, sekskelders en de Koran

Hilarisch vonden we het, eind 2009, dat dictator Muammar Kadhafi in Rome vijfhonderd Italiaanse modellen bij zich op audiëntie komen liet komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

‘Berlusconi-praktijken’, gierden de Italianen, wat een held! Touringcars vol langbenige vrouwen vervoegden zich in Kadhafi’s nomadentent, waar ze vervolgens tekst en uitleg te kregen over de Koran. Bij het afscheid kregen ze allemaal een Koran en het befaamde Groene Boekje in handen gedrukt, een schrijfsel waarin de Kolonel zelf zijn ‘politieke filosofie en zijn visie op democratie’ ontvouwde. En natuurlijk liet hij zich in de Italiaanse hoofdstad uitsluitend beveiligen door vrouwelijke bewakers. Moehaha, wat een man!

Maar geestig bleek de Kolonel allerminst, zoals we inmiddels allemaal weten. Hoe kon het dat een honderdzestig-jaar-lang-zittende dictator tot voor kort probleemloos met zijn tentenkamp door Europa trok? En waarom vonden we dat prima? Vanwege de olie natuurlijk. Louter en alleen de olie. Goed, beoordelingen foutje misschien. Kan gebeuren. Maar het is inmiddels oud nieuws, en we denken er maar liever niet meer aan terug.

Seksslaven
Nu meldde de website van De Telegraaf gisteren (met fotobewijs) dat kolonel Kadhafi jarenlang gruwelijke sekskelders bleek te hebben onder zijn residentie in Tripoli. Jonge meisjes (en jongens) werden er soms jarenlang tegen hun wil in vastgehouden, vernederd en als seksslaaf gebruikt. Er was een gynaecologisch vertrek waar meisjes werden gecontroleerd op maagdelijkheid en geslachtsziekten. De Libië-correspondent van de Franse krant Le Monde, Annick Cojean, schreef er een boek over, en de BBC wijdde er een radiodocumentaire (hier te beluisteren) aan. De details zijn misselijkmakend en verschrikkelijk. Ik herhaal nog even wat ik enkele alinea’s hierboven heb geschreven: Kadhafi vierde zijn Italiaanse modellenfeestje om de Koran te promoten, terwijl hij thuis een kelder vol ontvoerde meisjes en jongens had. En wij maar gniffelen om die malle man.

En dat is het het gekke: we zitten met z’n allen bovenop het nieuws (de app van nu.nl wordt stukgelezen), en toch weten we maar bar weinig van wat er werkelijk gaande is. Reality check: we zijn niet ‘op de hoogte’ als we nu.nl hebben gelezen of welke of nieuwssite dan ook.

Wéét waar je naar toe reist
En dat zouden we verontrustend moeten vinden. Als reismeisje pleit ik voor het volgende: zoek uit waar je eigenlijk heen gaat voor je vertrekt. En dan bedoel ik inhoudelijk, hè. Niet al te veel mensen zijn naar Libië op vakantie geweest, maar des te meer naar Egypte en Tunesië (beide dictaturen) en Sri Lanka (bloedige burgeroorlogen). Het devies zou moeten zijn: wéét waar je naartoe reist. Lees je in. Misschien besluit je daarna wel je ticket om te boeken naar een vrediger oord.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist voor National Geographic als Digital Nomad (@waarisiris) de wereld over. In februari verschijnt bij De Arbeiderspers haar eerste boek, ‘Miss yellow hair, hello!’ Volg haar avonturen op Twitter: @irishannema.