Spring naar de content

De vergeefse strategie van een wanhopig Microsoft

Bij het Amerikaanse Microsoft zijn ze blijkbaar de wanhoop nabij: gisteren kondigde het bedrijf aan dat het nog dit jaar in Brussel een ‘transparantiecentrum’ gaat bouwen, zodat regeringsvertegenwoordigers uit Europa zijn software kunnen controleren op verstopte spionagemiddelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Eerder liet het al weten dat klantgegevens van niet-Amerikanen voortaan buiten Amerika worden opgeslagen. Te weinig, te laat. Het vertrouwen in de moloch die generaties wereldburgers met de computer leerde omgaan is voorgoed verdwenen.

Over dat transparantiecentrum schijnen afspraken te zijn gemaakt op de veiligheidstop, vorige week in het Duitse München. Al sinds het uitbreken van het NSA-schandaal, medio vorig jaar dankzij klokkenluider Edward Snowden, bestaat het vermoeden dat op veel software van Amerikaanse bedrijven (en op online diensten) een stukje spionage als het ware in de broncode is ingebouwd: dat zou dan gegevens van gebruikers via het internet naar de NSA of zijn verwanten sturen. Microsoft heeft dat altijd ontkend en wil die broncode nu openbaar maken, althans voor rijksambtenaren. Die zouden dan, vermoeden wij, de software als officieel veilig moeten bestempelen waarna gebruikers weer volop producten van Microsoft gaan kopen.

Broncode vrijgeven is een wassen neus
Dat klinkt heel symapthiek en menslievend, maar is natuurlijk in de praktijk een wassen neus, zo zeggen computerspecialisten. Met elke kleine update of aanvulling (en die gaan vaak automatisch) kan het Microsoftprogramma weer heel anders zijn dan het exemplaar dat de ambtenaren in Brussel zo deftig hebben geaccordeerd. Dat neemt niet weg dat deze wanhoopsdaad voor Microsoft een grote stap is: het bedrijf is doorgaans zeer voorzichtig met het vrijgeven van onderdelen van zijn software. Daar verdient het immers al vele jaren miljarden mee.

Nog doorzichtiger is een tweede maatregel, vorige week aangekondigd: Microsoft wil op datacenters buiten de USA de gegevens van niet-Amerikanen gaan opslaan. Een ideetje van de Brazilianen oorspronkelijk, want in dat land was men werkelijk des duivels over de Snowden-onthullingen. Voor Nederlanders zou dat dan vermoedelijk het datacentrum in het Noord-Hollandse Middenmeer zijn, dat binnenkort wordt gebouwd. Nog liever zouden wij eerlijk gezegd zien dat Microsoft helemaal geen (overbodige) klantgegevens opslaat. En wie zegt ons dat dat Middenmeerse center geen verbinding heeft met Amerika en/of de NSA? Wij nemen niet aan dat Microsoft dat laat controleren door de Nederlandse regering.

Open-source-software
Laat ons hopen dat de Europese regeringen geen genoegen nemen met deze doekjes voor het bloeden. Als het Snowdenschandaal iets heeft aangetoond, dan is het wel dat het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens een structureel onderdeel is van de bedrijfsstrategie van alle grote Amerikaanse internetbedrijven en van de Amerikaanse regering. Beter zou het zijn als Europa volop inzette op open-source-software die iedereen kan inzien en op de bouw van eigen datacenters die met de eigen wetten van een land te controleren zijn. De Amerikanen hebben ons de laatste vijftien jaar veel moois gebracht, maar het wordt nu tijd om op eigen benen te gaan staan.

Onderwerpen