Spring naar de content

Zo. De particuliere belegger is weer even uitgeschud

Het leuke van beleggen vind ik de voorspelhaarheid van patronen. Mijn hele aanpak is er op gebaseerd. Fibonacci-getallen, Elliott Wave, Gann: het zijn stuk voor stuk theorieën waarover in de financiële wereld overwegend gelachen wordt, voor mij zijn ze de basis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Nog leuker vind ik het dat ze – ondanks al dat voortschrijdend inzicht en al die prachtige computersystemen van vandaag – op z’n best al zo’n 80 jaar oud zijn en in het geval van Fibonacci gaan we terug naar de vroege middeleeuwen.

Als u zich er in wilt verdiepen: klik op de link onder dit artikel, op de website van de beleggingsvereniging wordt er van alles over uitgelegd. Maar ook zonder die theorieën is er gewoon ruimte voor gezond verstand. Gaat het om de AEX dan kon iedereen zien dat de Euro het al heel lang heel ‘goed’ doet ten opzichte van de dollar met als logisch gevolg dat AEX-fondsen die hun omzet voor een groot deel in dollars behalen maar in Euro’s rapporteren, moeilijk de torenhoge verwachtingen van analisten zouden kunnen waarmaken. Ook kon iedereen zien dat AEX-fondsen die stellen in toenemende mate hun groei te halen uit de opkomende markten een probleem zouden krijgen: de groei van de opkomende markten neemt sterk af en dat was in 2013 al zo.

Ook het ‘taperen’ van de Amerikaanse FED – het terugbrengen van de aankopen van obligaties met als gevolg een bizar lage rente – was te verwachten. En de invloed die het zou kunnen hebben op het humeur van beleggers.

De allerleukste gezondverstand-indicator is het sentiment van de particuliere belegger. Die kan iedereen zien, bij al maar stijgende beurzen wordt er veel over gerapporteerd door banken, is er veel aandacht van de media. Zie het als plotseling verschijnende donkere wolken: je weet dat de kans dan groot is dat het gaat regenen.

Vorig jaar behoorde ik – als beleggende raspessimist – tot een heel klein groepje dat al een tijdje riep dat de AEX best door de 400 zou kunnen gaan. Toen dat er aan zat te komen werd me om commentaar gevraagd door onder meer het FD, Trouw en RTLZ.

Ik handhaafde mijn verwachting maar sprak ook direct mijn ongerustheid uit over de particuliere belegger. Ik noemde het een contra-indicator. Particulieren kopen als de beurs hoog staat en verkopen – vaak in paniek of gedwongen door hun bank – als de beurs sterk daalt.

Ik waarschuwde voor het eerst op 25 november 2013.

Vervolgens nog eens op 13 december 2013. Weer was de particulieren een flinke klap verkocht maar toch hield ik vol dat ze, als ze nog Long-posities hadden, ze nog even konden aanhouden. Ik geloofde nog steeds in een AEX boven de 400. En die kwam er ook. Ik schreef:

U zou dus kunnen overwegen om dit keer niet uit te stappen – met het verlies van de afgelopen weken – maar uw risico wel af te dekken. Deed u nog helemaal niks, dan kan een gokje door te kopen in de huidige koerszone goed uitpakken. Maar hou uw risico beperkt.

Wie vervolgens niet zijn winst heeft genomen zit nu weer op de blaren: de AEX noteerde ruim twee weken intraday nog zo’n 409 en gisteren intraday 379. Ruim 7 procent eraf, in twee weken.

In die zelfde periode boekten wij als vereniging het beste resultaat in onze ruim vijfjarige geschiedenis. Want wij proberen aan stijgingen én dalingen te verdienen.

En dan nu? Gisteren heb ik winst genomen op een deel van mijn Short-posities en een kleine Long-positie gekocht. Genoeg signalen zeggen dat het aannemelijk is dat we een in tijd kort herstel krijgen dat best even flink kan uitpakken. Misschien wel richting 395 – 400.

Want nu stapelt de negatieve berichtgeving over de beurs zich weer op. Oók een contra-indicator.

Maar daarna? Ik blijf zeer pessimistisch.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter