Spring naar de content

Doen we Plasterk weg? Of Hennis? Of allebei?

Nog maar kort geleden schreef ik naar aanleiding van het vertrek van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers dat we veel te veel van hem verwachtten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ik schetste de mallemolen waarin een politicus met connecties terecht komt als hij op de lijst van zijn partij komt, vervolgens wordt gekozen in de Tweede Kamer en als de wind goed staat ook zomaar in het kabinet kan worden geparachuteerd.

Als de winnende lijsttrekkers uit gepokerd zijn, dan zijn de portefeuilles verdeeld. Waar je vroeger nog wel eens een vakminister had – daar werd dan tamelijk laatdunkend over gedaan want dat was iemand die misschien wel verstand van de materie had – doet dat er tegenwoordig helemaal niet meer toe. Dit kabinet, maar ook vorige, laten zien dat je gerust landbouwkundig ingenieur kunt zijn, om in de Tweede Kamer vervolgens het woord te voeren over het integratie-en illegalenbeleid, gewelddadige computergames en seksistische videoclips.

Dan, op een ochtend, word je wakker en ben je minister van Financiën en nog een paar nachtmerries later voorzitter van de Eurogroep.

Ongeveer deze ervaringen hebben Ronald Plasterk en Jeanine Hennis ook. Plasterk was wetenschapper met een enorme manifestatiedrang waarvan we in de columns van De Volkskrant kennis konden nemen. En speelde zich zomaar in de kijker voor de kieslijst van de PvdA waarop Job Cohen een zekere garantie leek te bieden voor onverkiesbaarheid. Mis gegokt, niet gerekend op Diederik Samsom. Maar intussen ben je wel minister van Binnenlandse Zaken.

Van Jeanine Hennis is het bekend dat ze altijd al cowboytje en indiaantje had willen spelen en dan is het logisch dat je de krijgsmacht krijgt.

Ik ben benieuwd of er gisteren in het Torentje kruis of munt is gegooid. Plasterk heeft de Kamer verkeerd voorgelicht, wist hij veel wat er allemaal binnen zijn verantwoordelijkheid gebeurt. Bij Hennis zal het niet veel anders zijn, zij moet er ook maar vanuit gegaan dat haar ambtenaren haar tijdig en vooral ook alles vertellen.

Zo niet, dan gaat de minister. Die ambtenaar heeft voorlopig nog een uitbundige ontslagbescherming. Die ziet nog wel een paar ministers komen en gaan, misschien sluiten ze er op zo’n ministerie wel weddenschappen op af.

Dat Plasterk pas dinsdag naar de Kamer hoeft zegt veel want de beschuldigingen zijn ernstig. Maar ja, een potentieel vertrek van een of misschien ook eigenlijk wel twee ministers, ruim een week na de val van een staatssecretaris: dat gaat wel hard. Dan wil je wel even tijd voor alle denkbare scenario’s en een quickscan naar de risico’s die er mogelijk nog met de rest van de ploeg zijn.