Spring naar de content

Schokkend: zo onderdrukt de beste vliegmaatschappij ter wereld haar stewardessen

Het is geen geheim dat je in de flight attendant business op je uiterlijk wordt beoordeeld. Maar het prestigieuze Qatar Airways gaat een stuk verder. Deze maatschappij perst haar stewards en stewardessen in een streng keurslijf waartegen protesteren verboden is, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd artikel in de Zweedse krant Expressen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Qatar Airways werd opgericht in 1993 en groeide uit tot een gerenommeerd bedrijf. In 2011 en 2012 werd de maatschappij uitgeroepen tot ‘Airline of the Year’ door het kwaliteitsadviesbureau Skytrax, dat de firma tevens een vijfsterrenstatus gaf. Of dat terecht is, valt zeer te betwijfelen na lezing van het artikel Johanna Karlsson.

Zij onderzocht de arbeidsomstandigheden van het cabinepersoneel van Qatar Airways, aan de hand van interviews met drie (ex-)werknemers. In de drie jaar dat haar onderzoek duurde, ontmoette Karlsson naar eigen zeggen veel Zweedse personeelsleden die niet durfden over hun werk durfden te praten, zelfs niet anoniem.

Vijf jaar vrijgezel
Het explosief groeiende Qatar Airways zoekt personeel in de hele wereld, vooral in Roemenië, Zuid-Korea, India en de Filippijnen. Wereldwijd wordt zo’n zes keer per week een wervingsdag gehouden. Op deze wervingsdagen – waar je al met de kleinste tatoeages of littekens niet aan mag meedoen – hoor je wat het bedrijfsbeleid is: je blijft vijf jaar vrijgezel, je trouwt alleen met toestemming van de baas, en je laat het wel uit je hoofd om te klagen. Over wat dan ook. Qatar Airways is jou nooit verantwoording schuldig, ook niet bij ontslag op staande voet. Grappig als je je bedenkt dat hun slogan ooit Taking you more personally was. Misschien hebben ze het daarom maar veranderd in World’s 5-star airline.

Akbar Al Baker qatar airlines
Akbar Al Baker

Dictator: ‘pilots only come to fuck you’
De gelukkige dames die worden aangenomen krijgen naar verluidt bij aankomst in Doha, Qatar, een warm onthaal. (Een van de bronnen vertelt dat ze klaar moest staan om direct te vetrekken, waarvoor ze een geplande vakantie moest afzeggen, maar dat ze pas vier maanden later werd opgeroepen voor de reis naar Qatar. Maar ja, Qatar Airways is haar geen verantwoording schuldig…)

Bij aankomst geeft CEO Akbar Al Baker himself een welkomstspeech, waarin nog een puntje duidelijk wordt gemaakt: “Blijf uit de buurt van de mannelijke collega’s.” Een van Karlssons bronnen vertelt dat Al Baker zijn stewardessen ooit waarschuwde voor contact met de piloten: “The pilots are my chauffeurs, they only come to you to fuck you.”

Al Baker komt in Karlssons artikel naar voren als een dictatoriale bedrijfsleider die uitverkoren medewerksters uitnodigt op zijn hotelkamer, waar hij ze overlaadt met cadeautjes, en hen ontslaat wanneer ze niet op zijn sms’jes reageren.

Alle piloten, stewards en stewardessen van Qatar Airways moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Niets over het bedrijf mag worden besproken, vastgelegd of gedeeld op bijvoorbeeld Facebook. Dat is overigens geheel in lijn met de gewoonte van het bedrijf om geen openbare jaarverslagen te publiceren. Tot zover de transparantie waarover op de website van Qatar Airways wordt gesproken.

Bevroren bankrekening
In Qatar geldt het zogeheten kafala-systeem. Dat houdt in dat buitenlandse werknemers,  zoals Zweedse stewardessen, onder vergaande controle staan van hun Qatarese werkgever. Zonder diens toestemming kom je het land niet in of uit, en als je bankrekening ineens bevroren is, dan kun je daar niets tegen doen. Dat overkwam ook een van de bronnen van Karlsson, die werd ontslagen omdat ze zich niet aan de avondklok hield van haar personeelspension. “Taking you more personally,” zullen we maar zeggen.

Onderwerpen