Spring naar de content

De Knuffel van Poetin en Ireen

Gisteravond gaf Vladimir Poetin een knuffel aan Ireen Wüst. De knuffel in kwestie staat niet op beeld, maar ik vermoed dat het een stevige, sportmensen-onder-elkaar-hug moet zijn geweest, een omhelzing van twee vrienden die elkaar twintig jaar niet hebben gezien en elkaar in een Amerikaans houthakkersdorpje bij toeval tegen het gelooide lijf lopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Vladimir en Ireen; de miezerige leider van een groot land en de opgewekte keizerin van een nietige sport, de blik als een ijskelder die de ogen als Brabantse gebakjes ontmoet en ze even fixeert als de vraag gesteld wordt of Ireen het naar haar zin heeft in Rusland.
Het zijn deze ontmoetingen die de wereldgeschiedenis ingaan, als ze tenminste niet in of nabij het Holland Heineken Huis plaatsvinden, het altaar van de wanstaltigheid. Niemand weet ook precies hoe lang de knuffel geduurd heeft. Vermoedelijk kort; ik kan fanatiekere huggers bedenken dan de getikte wereldleider uit Moskou (ik kan trouwens ook getiktere wereldleiders uit Moskou bedenken, maar ook dat waren geen van allen getalenteerde knuffelaars), maar zolang daar geen bewijs voor is, ligt de geschiedschrijving van de toekomst als een wit Word-document voor ons en kunnen we van De Knuffel (het begint allemaal bij juist hoofdlettergebruik) onze eigen Knuffel maken.

De Knuffel 31 december 2014
“Maar 2014 was toch vooral het jaar van De Knuffel. Het jaar waarin Vladimir Poetin zijn warm-menselijke kant toonde door olympisch kampioene Ireen Wüst een knuffel te geven. Tot dan toe werd altijd aangenomen dat de Russische president homofoob was, maar na een langdurige omhelzing in een stil hoekje van het Holland Heineken Huis met de openlijk biseksuele schaatsster viel zijn masker van macho KGB-spion af. Voor het voorjaar van 2015 staat in Sint-Petersburg een grote Gay Pride gepland – de president zal op een van de praalwagens meerijden. Als het weer het toelaat met ontbloot bovenlijf.” (Jaaroverzicht NOS).

De Knuffel, winter 2018
Alle ogen zullen toch vooral gericht zijn op Ireen Wüst, die zal trachten op haar vierde opeenvolgende Spelen een medaille in de wacht te slepen. Wüst, die wereldfaam verwierf door de tongzoen die zij en de Russische president Vladimir Poetin uitwisselden na haar gouden race in Sotsji, leidde de afgelopen jaren diverse internationale vredesbesprekingen, maar heeft zich sinds dit jaar weer helemaal op het schaatsen gericht. Haar voornaamste concurrente, de 73-jarige Claudia Pechstein, gelooft niet in een terugkeer van Wüst op het hoogste niveau: “Te oud.” (Voorbeschouwing Olympische Winterspelen, de Volkskrant)

De Knuffel, zomer 2040
In Sotsji zijn vandaag voor de zevende keer de Gay Games van start gegaan. Het olympisch vuur werd ontstoken door eregast Ireen Wüst, die meer dan 25 jaar geleden de homogemeenschap een hart onder de riem stak door als biseksuele sporter het homofobe regime van de toenmalige president Poetin te ondermijnen door tijdens de Spelen van Sotsji met de president naar bed te gaan. Wüst verklaarde: “Ik deed het voor jullie, ik deed het voor ons, ik deed het voor iedereen!”
De Russische antihomowetgeving werd kort na deze affaire afgeblazen, en in 2019 koos het Russische volk de biseksuele democraat Dimitri Flopjev als president. (ANP)

De Knuffel, 9 februari 2114
“Wereldgenoten,
vandaag is het feest. Vandaag vieren wij dat het precies een eeuw geleden is dat een van de grootste landen ter wereld, het toenmalige Rusland, als een van de laatste officieel afstand deed van homohaat. Wij danken Ireen Wüst, de vrouw die de voltallige Russische regering met haar liefde smoorde en tot inkeer bracht.
Laten wij allen knuffelen.” (Baas van de VN of een vergelijkbare organisatie in die tijd).

De Knuffel, omstreeks 2367
Homofobie is een afwijking die nu nauwelijks nog voorkomt. Nog maar een paar honderd jaar geleden leden veel mensen hieraan; met name in minder ontwikkelde landen stak het virus regelmatig de kop op. Presidenten werden niet gespaard.
De belangrijkste voorvechtster in de strijd tegen homofobie was de Nederlandse sportvrouw Ireen Wüst, die op de Olympische Spelen van 2014 een relatie aanknoopte met een invloedrijke homofoob. Nog ieder jaar wordt Wüsts heldhaftige optreden overal ter wereld op 9 februari herdacht, op World Hugging Day.
Zie ook: alliumfobie, cathisfobie, cherofobie, genufobie. (Wikipedia)