Spring naar de content

Spotify voor boeken, of: De boekhandel als belwinkel

De toekomst van de boekhandels in dit land – wat zeg ik: in de wereld – is deze week wel zo’n beetje beslist. We kunnen ons nog dit jaar abonneren op een vast aantal e-books per maand voor een vast bedrag, met waarschijnlijk een e-reader bij de prijs inbegrepen. Dat doet sterk denken aan, inderdaad, een belwinkel waar je een ‘gratis’ telefoon krijgt bij een maandelijkse belbundel. Goed nieuws voor de lezer, slecht nieuws voor de traditionele boekhandel, die uit het straatbeeld zal verdwijnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Zoals wij een jaar geleden al meldden, komen twee uitgevers met de onmogelijke namen WPG en LannooMeulenhoff – samen goed voor de helft van de Nederlandse boekenomzet – nog dit jaar (eindelijk) met een soort Spotify voor het boek. Het heeft even moeten duren, maar het bericht dat Nederland massaal ‘illegaal’, althans niet betaald leest, heeft de ontwikkelingen waarschijnlijk versneld. Uitgevers schijnen het initiatief te omarmen, wat ons niet verbaast, want het is een fraaie manier om de tussenhandel (de boekwinkels dus) te omzeilen. Want wie gaat nog voor een leesboek naar de boekhandel op de hoek als je alle bestsellers op je gemak thuis kan binnenhalen?

In dat licht bezien is het niet vreemd dat de uitgevers en hun organisatie Centraal Boekhuis geen traan laten om de teloorgang van de boekenketen Polare, waar toch tot voor kort zo’n 100.000 boeken per week (!) werden verkocht. Na jaren in een soort winterslaap te hebben verkeerd, zien de uitgevers een nieuwe toekomst en een nieuw verdienmodel: rechtstreekse levering aan de klanten, de lezers. Die lezers hebben blijkbaar in afwachting van de nieuwe ontwikkelingen besloten tot een kopersstaking: de verkoop van papieren boeken is vorig jaar met tien procent gedaald, terwijl het aantal verkochte e-books niet significant steeg. Die ruim een miljoen e-readers in dit land zijn vooralsnog goed gevuld.

Dat hoeft natuurlijk niet het einde te betekeken van de handel in boeken, ook al zal die niet meer plaatsvinden in dure en prestigieuze winkelstraten. Er blijft altijd ruimte voor specialisatie en kwaliteit. Zo zit ik bepaald niet te wachten op het gros van de bestsellers waarmee in Nederland nog steeds grof geld wordt verdiend. Dat zijn doorgaans literaire thrillers van hoogblonde dames. Dus een abonnement waarbij dat is inbegrepen, zal ik zeker niet nemen. Wel ben ik geïnteresseerd in boeken op het gebied van bijvoorbeeld geschiedenis. Ik kan me goed voorstellen dat uitgevers pakketten van e-books gaan samenstellen voor liefhebbers van bepaalde genres. Denk daarbij aan literatuur, thrillers, fantasy of zelfs streekromans. En ook bijvoorbeeld voor boeken uit het buitenland, voorzover we die niet zelf kunnen downloaden.