Spring naar de content

Weekoverzicht 8: Protesterende Leidenaren, Oekraïners en Russinnen

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Benno voor jou een plek, dat is de hel. Dit is een van de vele boodschappen die de inwoners van Leiden hadden voor Benno L., de veroordeelde pedoseksueel die al een aantal dagen in hun midden bleek te wonen. Toen NRC Handelsblad de geheime operatie onthulde brak de Leidse pleuris uit voor de seniorenflat waar L. momenteel woont.

Het accommoderen van veroordeelde ontuchtplegers is een moeilijke kwestie, maar was voor burgemeester Lenferink geen reden om de hete aardappel door te schuiven. Maandag verscheen een delegatie van de woedende menigte in Pauw en Witteman, waarin zij een ultimatum stelde.

En inderdaad, misschien niet zo dreigend als ze aankondigden, ook zaterdag vond er protest plaats. Bewapend met spandoeken en het onze-kinderen-argument. De rest van de argumenten uit het publieke debat over Benno L. vindt u hier.

Minder vreedzaam protest vond plaats in Oekraïense hoofdstad Kiev. Een zoveelste poging van de oproerpolitie dinsdag om het Onafhankelijkheidsplein – bezet door anti-regeringsdemonstranten – te ontruimen eindigde in een vurige en bloedige strijd. Het dodental sinds de geweldsexplosie staat op 75.

President Viktor Janoekovitsj schreef vervroegde presidentsverkiezingen uit maar ontvluchtte Kiev aan het einde van de week, vermoedelijk reisde hij af naar het oosten van Oekraïne. Het parlement stemde voor het aftreden van de president en oud-premier Joelia Timosjenko, die sinds 2011 in de cel zat, haar vrijheid terug. De vrouw die vastzat wegens vermeend machtsmisbruik nadat haar rivaal Janoekovitsj de verkiezingen won, sprak een uitzinnige menigte toe.

En ook het Russische Sochi bewees zich weer een uitermate geschikt podium voor protest. Het duurde welgeteld een paar seconden en het domineerde de headlines ook niet veel langer. Het betrof twee zangeressen van de punkband Pussy Riot, die dit jaar vrij kwamen na een gevangenisstraf van 21 maanden nadat ze president Poetin bekritiseerden met een protestlied. De zangeressen zaten woensdag tien uur vast op verdenking van diefstal.

Het incident hervatte het debat over de relatie tussen sport en politiek. Sport is immers de reden dat de reden op Sotsji gericht zijn. En de Nederlandse schaatsers, die spelen daar ook een prominente rol in. In de laatste week van de Olympische Winterspelen 2014 werden flink wat medailles in de wacht gesleept. De medaillerugzak die de Nederlanders mee terug nemen bevat in totaal 29 plakken. 21 individuele overwinningen en zeven voor de ploegenachtervolging en shorttracker Sjinkie Knegt.

(VLNR) Medaillewinnaars Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Sjinkie Knegt, Koen Verweij, Michel Mulder, Marrit Leenstra, Ireen Wust, Stefan Groothuis, Lotte van Beek, Jorien ter Mors, Jorrit Bergsma, Margot Boer, Jan Smeekens, Carien Kleibeuker, Ronald Mulder en Bob de Jong
(VLNR) Medaillewinnaars Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Sjinkie Knegt, Koen Verweij, Michel Mulder, Marrit Leenstra, Ireen Wust, Stefan Groothuis, Lotte van Beek, Jorien ter Mors, Jorrit Bergsma, Margot Boer, Jan Smeekens, Carien Kleibeuker, Ronald Mulder en Bob de Jong