Spring naar de content

Eindelijk: gestandaardiseerde kledingmaten in heel Europa

Denk je als gezonde Hollandse vrouw met maat 38 in Frankrijk een paar leuke hippe jurkjes aan te schaffen, valt het deksel regelmatig op je neus: een Nederlandse 38 staat in Frankrijk namelijk gelijk aan 44. Behalve een deprimerende werking (in Frankrijk ben je drie maten dikker, help!) is het vooral veel gehannes in de kleedkamer: steeds maar weer heen en weer lopen (in te kleine kleding) om de goede maat te pakken te krijgen. Dat is binnenkort verleden tijd: Europa wil de maten standaardiseren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Een large in Frankrijk moet hetzelfde zijn als een large in Nederland en elders. In verschillende Europese landen hebben meetcampagnes plaatsgevonden die moeten bijdragen aan de gestandaardiseerde norm van de toekomst. In België concludeerden men na zo’n campagne (waarbij 2500 Belgen in een 3D-bodyscanner werden gemeten) dat mannen en vrouwen niet alleen groter, maar ook breder zijn geworden. Vandaag de dag kan amper 30 à 40 procent van de Belgische confectiebedrijven zijn doelgroep goed passende kleding aanbieden. Dankzij een nieuwe maattabel moet dat gaan veranderen. Nu wordt alles nog gebaseerd op een meting uit 1990, toen het zandloperfiguur het populairst was.

Een nieuwe Europese norm zou veel ongemakken wegnemen. Niet alleen borst-, taille- en heupomtrek worden meegenomen in de nieuwe codes, maar ook lichaamsvorm. Of je nu peervormig, A-model of een zandloperfiguur hebt, overal kan rekening mee worden gehouden. Hoe dat precies wordt gecodeerd is nog onduidelijk, maar een ontwerp ligt er al. Zo zou een 38 dan worden opgetekend als: 088C, 088D, 088E en zo verder. Het cijfer verwijst naar de omtrek, de letter naar de vorm.

In België worden de meetresultaten en tabellen op 22 mei gepresenteerd. Hoe lang het gaat duren voordat alle kledingmaten in Europa worden gestandaardiseerd is nog niet bekend. Maar dat ze komen is alvast iets om naar uit te kijken.

Overigens betekent een gestandaardiseerde kledingmaat ook een gestandaardiseerde cupmaat. Dus geen grotere cup meer in Italië, helaas.