Spring naar de content

Opgehemelde VPRO-serie over Johan Cruijff doet ‘pijn aan de ogen’ (net als DWDD)

Het leek zo’n goed idee. Een dramaserie over het leven van Johan Cruijff, waarin nu eens niet de nadruk zou liggen op de fenomenale voetbalskills van het Orakel van Betondorp, maar op zijn privéleven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Op die manier zou de VPRO, die de serie Johan Cruijff: logisch is anders uitzendt, niet alleen voetbalminnende mannen naar de beeldbuis trekken, maar ook hun vrouwen de kans bieden op een leuke televisieavond. En toch lukte het niet helemaal.

Jawel: er keken maar liefst een miljoen mensen naar de eerste aflevering. Dat kon ook bijna niet anders; de voorpubliciteit voor de serie was enorm. Logisch is anders zou ‘de mens achter de mythe’ laten zien. En welke Nederlander is er nou niet geïnteresseerd in elke scheet van onze meest legendarische voetballer ooit?
Nou, nummer 14 zelf bijvoorbeeld. Cruijff verleende geen enkele medewerking aan de dramaserie over zijn privéleven. Dat zou al te denken moeten geven, maar de VPRO maalde er niet om. De serie kwam er gewoon.

De Wereld blaast de Loftrompet
Na de eerste aflevering mocht hoofdrolspeler Reinout Scholten van Aschat aanschuiven in De Wereld Draait Door. In zijn mintgroengrijze trainingsjasje mocht de jonge acteur een heel scala aan complimenten ontvangen: “Wat doe je hem goed na,” “Wat lijk je op hem,” “Wat een geweldige serie.” Zowel Matthijs van Nieuwkerk als tafelheer Marc-Marie Huijbregts stak de loftrompet over de serie.

Scholten van Aschat vertelde en passant nog even hoe goed zijn tegenspeelster Bracha van Doesburg is (met enthousiast ja-geknik tot gevolg) en mede-gast Erben Wennemars deed zijn best in het midden te laten of hij nou wel of niet gekeken had, terwijl hij simultaan de serie probeerde op te hemelen.

‘Lachwekkend slecht’
Niets dan lof en hulde van het Meest Belangrijke Smaakprogramma van Nederland, kortom. En toch lijken de kritieken van de kijker aanzienlijk minder lovend. Na de uitzending van aflevering 2 – met daarin een werkelijk tenenkrommende scène aan de hemelpoort – was het voor DWDD-huisdichter Nico Dijkshoorn blijkbaar genoeg. Op Twitter noemde hij de serie ‘lachwekkend slecht’. Filmmaker Martin Koolhoven reageerde daarop door te melden dat de serie pijn aan zijn ogen deed.

 

En daar bleef het niet bij. Tv-kenners noemden het scenario van de serie plotseling inferieur aan dat van andere bio-dramaseries, over Ramses Shaffy, prins Bernard en koningin Beatrix. En eerlijk is eerlijk: ze hadden allemaal gelijk. “Johan Cruijff: logisch is anders is een makkelijke poging door middel van een aansprekend figuur en een nostalgische setting (‘O, de jaren zeventig’) en idem muziek vier delen televisiedrama te maken.

Opgedrongen smaak
Als ik over Logisch is anders één ding mag zeggen, ga ik graag terug naar de Tafel van Matthijs. Het programma, dat met niet aflatend doch gespeeld enthousiasme avond aan avond voorkauwt wat je zou moeten lezen, luisteren, eten of kijken om mee te doen met de waan van de dag, is toe aan een nieuwe formule. Met een snuivende, grommende en kritiek prevelende Nico Dijkshoorn aan het hoofd van de befaamde rode tafel. Ik trek het namelijk niet meer, die zogenaamde goede smaak die me avond aan avond door de keel geduwd wordt in het programma.

Het is tijd voor een programma dat wat minder schaamteloos reclame maakt.

‘Johan Cruijff: logisch is anders’ wordt uitgezonden op maandag om 22.10 op Nederland 1.