Spring naar de content

Waarom de ING slechts het topje van de ijsberg is

Bespottelijk en zelfs een beetje huichelachtig is de ophef die in Den Haag is ontstaan over het relatief onschuldige plan van de ING om onze bankgegevens te gelde te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

ING is tenminste nog zo eerlijk om het plan in het openbaar aan te kondigen. De rest van onze gegevens – en die zijn tegenwoordig bijna allemaal digitaal – wordt al jaren misbruikt. Niet alleen het telefoon- en computergedrag, maar straks ook de datastromen van uw auto, boeken en koelkast. Wat de ING dreigt te doen, is slechts het topje van de ijsberg.

Als de wereld schudt op zijn grondvesten omdat wij allen al jaren blijken te zijn afgeluisterd hoor je Den Haag niet, maar nu de ING gegevens wil gaan verkopen aan reclamemakers is het parlementaire huis te klein. Terwijl de bank eigenlijk niet meer wil doen dan Albert Heijn met zijn bonuspas: aanbiedingen op maat voor wie daar prijs op stelt. Nou heb ik goddank geen bonuspas en ook geen rekening bij de ING, maar ik ben er niet zeker van dat mijn eigen bank wel zorgvuldig omgaat met mijn gegevens. Dat is een prijs die we blijkbaar tegenwoordig moeten betalen.

Datability
Hoe hoog die prijs is, wordt deze week duidelijk op de Cebit, de jaarlijkse hoogmis voor IT-professionals in het Duitse Hannover. Die staat geheel in het teken van wat met een nieuwe woord ‘datability’ heet, het verantwoord omgaan met grote hoeveelheden gegevens. Op die beurs komen niet alleen de traditionele IT’ers aan het woord, maar ook bijvoorbeeld bouwers van automobielen en huishoudelijke appparaten, want ook die zitten in de nabije toekomst tjokvol met digitale speeltjes die alles registreren op het ‘internet der dingen’. Er zijn waarschijnlijk meer bedrijven geïnteresseerd in de inhoud van uw koelkast en uw rijgedrag dan in de hoogte van uw banksaldo. Dat u het maar weet bij uw volgende bezoek aan de elektronicawinkel.

De beurs werd geopend door een merkwaardig tweetal, de Duitse bondskanselier Merkel en haar Britse collega Cameron. Die pleiten gezamenlijk voor een breed gedragen Europees ‘datability’-beleid. Merkwaardig, want van de Britten is bekend dat zij – net als wij Nederlanders trouwens – volop en van harte meewerken aan de spionage-activiteiten van de geheime diensten. De Duitsers daarentegen gruwen van zulke praktijken, zeker toen bleek dat het mobietje van Merkel zelf jarenlang is afgeluisterd.

Laten we het er maar houden dat deze onwaarschijnlijke coalitie een tijdelijke was. Want op andere plekken heeft Merkel al een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor een eigen Europees (beveiligd) internet. Daaraan doet met zekerheid Groot-Brittannië niet mee.

Onderwerpen