Spring naar de content

Waarom kopen burgers eigenlijk niet een gemeenteraad bij afslag?

Vandaag wordt bekend dat ‘zeker’ 35 Nederlandse gemeenten met in totaal 1,5 miljoen inwoners hun thuiszorg gaan inkopen via een veiling. Bij opbod en afslag dus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Sinds 2007 kopen gemeenten thuiszorg zelf in, maar met alle recente bezuinigingen komen de in de financiële wereld bekende animal spirits volop bovendrijven. Natuurlijk zal er voor de vorm ook een protocol zijn voor het niveau van dienstverlening, maar een veiling verschilt in zoverre van een openbare inschrijving dat bij een inschrijving veel meer kwalitatieve criteria worden ingezet. Een veiling eindigt uiteindelijk gewoon met een prijs. Bij voorkeur de laagste prijs.

Dat doet vermoeden dat er meer kansen komen voor vrije jongens die het personeelsbeleid van een supermarkt als uitgangspunt zullen nemen. Lekker veel jongeren voor het vakken vullen, hoewel het in dit geval om het aan- en uitdoen van de steunkousen zal gaan. Heel simpel werk, daar heb je geen dure veertiger voor nodig. Die jonkies mogen dan weinig gespreksstof hebben, maar daar was toch al geen tijd voor.

Daar gaan we over een jaar of tien een parlementaire enquête naar instellen, naar hoe het zover heeft kunnen komen.

Toch vind ik het ook wel een eyeopener, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Als politici dit bedenken, waarom laten we ze er dan ook niet zelf onderwerp van zijn?

Het dienstenpakket dat burgers in een gemeente willen, kan best op prioritering verschillen, maar is grotendeels gelijk. We willen dat de straten er goed bij liggen, het vuilnis op tijd wordt opgehaald en dat de dienst parkeerbeheer ophoudt met bonnen schrijven. Ik doe maar een greep.

Als de burgers in een lokaal referendum hun prioriteiten kenbaar maken, dan houden we daarna een veiling. Die hoeft natuurlijk helemaal niet meer tot een gemeenteraad te leiden die bestaat uit allerlei door het toeval en partijpolitiek aangewezen personen waarvan geschiktheid wel ongeveer het laatste selectiecriterium was.

Misschien hebben we dan gewoon een echte Raad van Bestuur die wordt afgerekend op de resultaten die de burgers hebben gedefinieerd.

Dat vindt u onzin? U moet braken? Maar u heeft zo’n systeem toch zojuist de facto goedgekeurd als het om de thuiszorg gaat? De door u gekozen gemeenteraden hebben in elk geval in 35 gemeentes zo beslist.