Spring naar de content

Hoe groot PVV ook wordt, besturen zullen ze niet (en dat vindt Wilders oké)

De PVV doet vandaag slechts in Almere en Den Haag mee, en zelfs in die twee gemeenten gaat de PVV – ondanks een verwachte verkiezingszege vandaag – niet meebesturen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het is algemeen bekend dat Geert Wilders geen fan is van het delen van de macht en graag in control blijft bij zijn PVV. Het zal hem dan ook weinig uitmaken dat de PVV na vandaag niet mee gaat doen in de colleges van Almere en Den Haag. Want het staat nu al vast dat dat niet gaat gebeuren.

Waarom de PVV in beide gemeenten niet gaat meebesturen? Allereerst Den Haag, de stad waar vandaag drie partijen de grootste kunnen worden: PvdA, D66 of de PVV zelf. Maar hoeveel zetels de PVV ook haalt in de hofstad, de partij is opnieuw vier jaar veroordeeld tot de oppositie omdat te veel partijen in Den Haag hebben besloten om niet met de partij samen te werken, inclusief het CDA.

Er is geen mogelijkheid waarin de PVV wel in het nieuwe college belandt, omdat alleen VVD, CU/SGP en de partij van ex-PVV’er Richard de Mos niet uitsluiten dat ze met de PVV de stad gaan besturen. Samen komen die vier partijen niet eens in de buurt van een meerderheid van 23 zetels in de gemeenteraad.

Dan Almere, de stad waar de PVV waarschijnlijk de grootste wordt. De PVV zal dus de eerste stap mogen zetten voor de onderhandelingen. Maar met wie moet er dan een college worden gevormd? Waarschijnlijk met PvdA en VVD, net als in 2010 werd geprobeerd. En dat ging toen niet helemaal goed, omdat de PVV vasthield aan een hoofddoekjesverbod waardoor andere partijen afhaakten. Of dat dit keer anders gaat, valt zeer te betwijfelen. En de PvdA zal zeker niet staan te trappelen om met de PVV in zee te gaan.

Het is een beproefde tactiek van Wilders en de zijnen: in 2010 hield zijn partij vast aan een hoofddoekjesverbod om maar niet te hoeven meedoen, dit keer schopte Wilders tegen de schenen van veel politici door te stellen dat Den Haag minder Marokkanen moet hebben als het even kan. En zo hoeft de PVV ook nu weer geen moeilijke beslissingen te nemen en compromissen met andere partijen te sluiten. Kortom, de PVV zal ook nu weer vier jaar langs de zijlijn staan.

Maar waarom zit Wilders in de politiek als hij liever niet wil dat zijn partij meebestuurt? Wat is daar het nut van? Wacht hij na het gedoogdebacle geduldig ‘tot het zover is’? Is het uiteindelijke doel van Wilders dat de PVV alleen verantwoordelijkheid voor het gemeente- en landsbestuur neemt als de partij zo groot is dat er geen compromissen hoeven te worden gesloten met andere partijen? Het begint er steeds meer op te lijken.