Spring naar de content

Uw weggespoelde medicijnen hebben dramatische effecten op zeedieren

Bedenk goed wat je met je (laatste) pijnstillers doet. Zeedieren hebben namelijk flink last van weggespoelde medicijnen. Met name antidepressiva zorgen voor bizarre en vervelende effecten bij de beestjes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De kleine hoeveelheid aan medicijnen die mensen doorspoelen in gootstenen en toiletpotten lijken misschien ongevaarlijk, maar vele kleine beetjes zorgen voor een enorme hoeveelheid medicijnstoffen die uiteindelijk in de zee uitkomen. Het effect daarvan is dramatisch, zo schrijft Daily Mail. De sporen van medicijnen zitten bovendien in ontlasting en urine.

“Onderzoekers zijn zich er steeds meer van bewust dat Prozac en Setraline dramatische effecten hebben op de planten en dieren in de zee”, schrijft de Britse krant op gezag van bioloog Alex Ford (University of Portsmouth). “Diverse soorten garnalen zijn door het effect van de medicijnen sneller gaan bewegen. Zoetwaterslakken zijn ondertussen hun mogelijkheid om vast te kleven aan oppervlakten kwijt aan het raken.

Het zijn vooral weekdieren die niet opknappen van de medicijnen, maar er flink onder lijden. “De serotonine zorgt ervoor dat bepaalde pigmenten ontstaan. Inktvissen veranderen bijvoorbeeld van kleur. Ook hebben de medicijnen invloed op de groei, voeding en metabolisme.”

Studies naar medicijnen in het zeewater zijn al langer aan de gang. In 2010 werd al duidelijk dat garnalen erg gevoelig zijn voor Prozac. Ze zwommen onder invloed van het spul constant naar het licht, waardoor ze zichzelf in gevaar brachten.