Spring naar de content

Genderongelijkheid in de media: nog steeds problematisch

Dat vrouwen drastisch ondervertegenwoordigd zijn in de media is allang geen nieuws meer. Een nieuwe studie van het Amerikaanse Women’s Media Center toont aan hoe erg het nog steeds gesteld is, zowel in print, op televisie als online.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Woensdag publiceerde het WMC haar jaarlijkse update over de genderkloof in de Amerikaanse media. Print, televisie en internet werd het afgelopen jaar voor 63% door mannen bestierd, bleek uit 27.000 onderzochte artikelen, programma’s en dergelijke. Het platform maakte overigens weinig uit. Kranten en websites werden voor respectievelijk 63% en 60% door mannen gevuld. 60% van de onderzochte nieuwsprogramma’s werd door mannen volgepraat.

De kloof is het grootste bij onderwerpen zoals misdaad en (wereld)politiek. Vrouwelijke bijdragen blijven veelal beperkt tot stereotypische vrouwelijke onderwerpen zoals gezondheid en lifestyle.

Genderongelijkheid in Nederland
Over Nederlandse media zijn zulke overkoepelende cijfers niet precies bekend, maar er wordt wel degelijk onderzoek naar gedaan. Recent publiceerde Thomas Boeschoten de uitkomsten van zijn onderzoek naar talkshowgasten in Nederland tussen 1999 en 2013. Daaruit bleek dat het hier nog treuriger gesteld is dan in Amerika. Het percentage vrouwelijke gasten was gemiddeld 30%, tegenover 70% mannelijke gasten. Bij DWDD was het verschil het grootst, met 27% vrouwen tegenover 73% mannen. Klein lichtpuntje: bij Jinek waren er van alle programma’s het meeste vrouwen: 45% tegenover 55% mannen. We komen er wel, ooit.

Infographic via Huffington Post

media1