Spring naar de content

Pump & Dump: de gulden teruggebracht door studenten

De roep om de gulden wordt sterker en sterker naarmate de eurocrisis voortduurt en er geld overgemaakt wordt naar landen als Griekenland. Daar waar Wilders en consorten vooral melancholisch terugverlangen naar de gulden, zijn er nu een enkele studenten die de daad bij het woord voegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Nivard

De e-gulden, zoals deze nieuwe virtuele munt heet, is bedoeld als alternatief voor de immens populaire Bitcoin. Het idee is dan ook hetzelfde als die van de Bitcoin, een digitaal betalingsmiddel zonder bemoeienis van overheid. Wat bijzonder is aan de e-gulden is dat elke inwoner van Nederland er gratis 50 kan krijgen. Dat doet u namelijk hier. Na één eurocent te hebben overgemaakt, om te bewijzen dat u Nederlands bent, ontvangt u 50 gratis e-gulden. Begint u niet te vroeg met juichen, 50 e-gulden is op dit moment ongeveer €1,50 waard.

Online valuta
Sinds de Bitcoin in het nieuws kwam zijn er een hoop online valuta bijgekomen. Naast de e-gulden zijn enkele bekenden bijvoorbeeld de Litecoin, de Peercoin en de Namecoin. Het totaal aantal online valuta wordt rond de 200 geschat, en allemaal hebben ze hetzelfde karakter: Bijzonder fluctuerend, zonder enige vorm van toezicht. Er valt zeker geld mee te verdienen, maar dat is eigenlijk vooral het geval als u een heel snelle computer heeft die de algoritmes die deze valuta gebruiken net even wat sneller uitrekent. Daardoor verliest de ‘gewone man’ eerder zijn geld dan hij eraan verdient.

De e-gulden lijkt vooralsnog dus een klassiek geval van een ‘Pump&Dump’, waarbij je een valuta opricht, zorgt dat het goed in het nieuws komt, en er vervolgens de hele zooi verkoopt. Voila, winst.