Spring naar de content

Waarom Draghi en de Europese Centrale Bank zich op glad ijs begeven

De aanhoudende eurocrisis is een kopzorg voor de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. De economie lijkt maar niet vooruit te willen, en ook al komen er soms berichten van herstel door, echte groei lukt vooralsnog niet in de eurozone. Waarom niet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Nivard

Volgens IMF-baas Lagarde omdat de inflatie nog steeds te laag is. Tijd voor actie, vond zij. Gister was er een persconferentie waarin Draghi aangaf de rente niet te verlagen naar 0 procent, waar dat wel verwacht werd. Geen actie dus vooralsnog, toch zei Draghi iets opmerkelijks.

Geld drukken
Hij gaf namelijk aan, net als Lagarde een dag daarvoor, ‘onconventionele maatregelen’ niet te schuwen. Hij doelt hiermee op het bijdrukken van geld, iets wat lange tijd taboe was, met name door het dwarsliggen van onze oosterburen. Geld bijdrukken is in zware economische tijden iets waar veel burgers om roepen, omdat bijna niemand beseft dat geld bijdrukken niet betekent dat we ineens daadwerkelijk meer geld hebben. Het geeft slechts de schijn ervan.

Inflatie
Die schijn is echter wel degelijk belangrijk. Waarom? Er wordt op dit moment vooral gevreesd voor deflatie, dalende prijzen. Bij dalende prijzen houdt u, de consument, uw geld op zak, als u uw aankoop uitstelt betaalt u er later minder voor. En om economische groei te creëren moet u juist nu geld uitgeven. Door geld bij te drukken wordt de inflatie aangewakkerd (die ligt nu ruim onder het gewenste percentage van net iets minder dan 2%), en daarmee wordt u aangespoord nú uw geld uit te geven.

Slim of niet?
Draghi kan eigenlijk geen kant meer op, de rente staat al op de laagste stand sinds de invoering van de euro, dus andere monetaire oplossingen dan geld bijdrukken heeft hij niet meer. Hij moet echter zo lang mogelijk wachten met daadwerkelijk drukken van geld, dus brengt hij zijn noodoplossing vooralsnog slechts in stelling. Het gevaar van deze deur open zetten is dat het een oplossing is die men maar zeer beperkt kan gebruiken. En de druk vanuit het volk om dit als oplossing te gebruiken neemt alleen maar toe.