Spring naar de content

Adieu, enkele feit-constructie! (Hoe Nederland een stukje eerlijker werd)

Vandaag debatteert de Kamer over een wijziging op de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Met een grote meerderheid zal de volksvertegenwoordiging instemmen met het schrappen van de gehate, en onbegrijpelijke, enkele feit-constructie. Hulde!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

De enkele feit-constructie heeft vanaf de invoering van de wet tot problemen en vooral onduidelijkheden geleid. De strekking is dat scholen of instellingen niet iemand mogen ontslaan of weigeren op basis van het enkele feit van levensovertuiging, seksuele oriëntatie, ras, geslacht, etc.

Dat klinkt sympathiek, maar bleek in de praktijk willekeur in de hand te werken en een juridisch schimmig gebied te scheppen. Zo mag een school gesticht op gereformeerde grondslag bijvoorbeeld niet iemand weigeren op basis van het enkele feit dat iemand homoseksueel is, maar wel om de bijkomende omstandigheid dat die persoon met mannen kust. Dat is best wel gek.

De Wet op de Gelijke Behandeling faciliteerde met andere woorden discriminatie op basis van in artikel 1 van de grondwet genoemde gronden.

Weg ermee
Twintig jaar na dato wordt er een einde gemaakt aan deze vreemde regeling, die ooit in het leven is geroepen om het CDA aan boord te krijgen. De herziene wet maakt heus geen einde aan de vrijheid van onderwijs, maar stelt wel paal en perk aan rechtsongelijkheid op basis van willekeur.

Onderscheid maken op een van de bovengenoemde gronden mag slechts als deze kenmerken “een wezenlijk, legitiem en gerechtvaardigde beroepsvereiste vormen, gezien de grondslag van de instelling.”

Dus nee, een homoseksuele leraar mag niet meer ontslagen worden als hij hand in hand over straat gaat met een man. Dat doet namelijk niet zoveel af aan zijn kwaliteiten om kinderen de fijne kneepjes van de mathematica bij te brengen.

En nee, een lesbische leerkracht die de gereformeerde grondslag van haar basisschool respecteert kan niet meer ontslagen worden omdat zij thuis een vrouw op de bank heeft zitten, zolang zij op school de bijbellessen trouw verzorgd.

Hulde, hulde, hulde
Politiek is lang niet altijd fraai, soms frustrerend en soms een gênante wanvertoning. Vandaag niet. Vandaag kiest de politiek voor een eerlijker, rechtvaardiger samenleving. Vandaag maakt zij de maatschappij sterker en weerbaarder. Waarvoor hulde, driewerf hulde!

Onderwerpen