Spring naar de content

Vijf bizarre dierkruisingen en een zeer onethisch vraagstuk

‘Onze lieve heer heeft vreemde kostgangers’, luidt een Oud-Hollands gezegde, dat zowel voor mens als dier gebruikt kan worden. Maar naarmate de mens slimmer werd konden vreemde, dierlijke kostgangers ook zelf gecreëerd worden. Met hier en daar een beetje hulp van de wetenschap kunnen aan elkaar verwante diersoorten namelijk gekruist worden tot hybride soorten, met niet zelden bizarre, onverwachte of ronduit rampzalige gevolgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts
269850516_ff2b677060_m
Een lijger

Allereerst is daar de lijger. Een vrij bekend voorbeeld van een hybride soort, het resultaat van een kruising tussen een vrouwtjestijger en een mannetjesleeuw. De lijger ziet er uit als een enorme, iets te vaak gewassen tijger. De strepen zijn flets en het dier is beduidend groter dan beide ouders. Vrouwtjeslijgers zijn wel vruchtbaar, mannetjes zijn tot nu toe altijd onvruchtbaar gebleven. Dat heeft zelfs al eens geleid tot een liliger, een kruising tussen een leeuw en een lijger:

Maar niet alleen deze imposante roofdieren zorgen voor een aparte verschijning in dierentuinen over de hele wereld. De zebroïde (hoofdafbeelding van dit artikel, kruising tussen een zebra en een paard of ezel) mag er ook zijn. Is het een zebra met een identiteitscrisis of een paard met hier een daar wat modderstrepen? Het ziet er in ieder geval spectaculair uit.

Een andere vrolijke grazer is de kama, een mix tussen een kameel en een lama. Omdat een volwassen kameel zes keer zoveel weegt als een lama, kon deze hybride slechts tot stand komen door middel van kunstmatige inseminatie. De eerste cama werd in 1998 geboren in een laboratorium in Dubai. Het dier werd gefokt met als doel om de wolproductie van de lama te combineren met de grootte en kracht van de kameel.

cama
Zo ziet een kama eruit

Bovenstaande kruisingen zijn vrij goed gelukt, maar er is ook ronduit rampzalig resultaat van onze niet-aflatende bemoeienis met moeder natuur: de killer bee. Om de productiviteit van Europese bijen te verhogen probeerde de Braziliaanse bioloog Warwick E. Kerr deze te kruisen met bijensoorten uit zuidelijk Afrika.

Een zwerm moordbijen
Een zwerm moordbijen

Met als resultaat een bijenzwerm met een heel kort lontje. De killer bee valt indringers (dus ook mensen) massaal aan, neemt nestkasten zonder pardon over en moordt de gehele bevolking uit. De Nazi-bijen hebben zich sindsdien verspreid en zijn op veel plekken in de Verenigde Staten een plaag.

Kruising aap-mens
Al deze kruisingen tussen nauw verwante en minder nauw verwante dieren roepen een heel erg onethische vraag op. Want hoe zit het eigenlijk met onze nauwste verwanten; de mensapen? Zou het theoretisch mogelijk zijn om een mens met een chimpansee te kruisen? Sommige wetenschappers denken van wel, en het is – hoe walgelijk ook – zelfs geprobeerd door de Russische bioloog Ilya Ivanovich Ivanov. Nadat experimenten mislukten om met menselijk zaad bij een aap een hybride aap-mens te creëren, zocht hij vrouwen die apenzaad wilden laten insemineren. Dat ging de Franse koloniale autoriteiten in Guinee, waar hij zijn omstreden experimenten uitvoerde, te ver en hij vertrok naar Rusland. Voordat hij in staat was om daar alsnog het experiment uit te voeren overleed hij

Onderwerpen