Spring naar de content

Het Nederland van Halbe Zijlstra is zo gek nog niet

Halbe Zijlstra hield vandaag in de Volkskrant een pleidooi voor een radicale herziening van het belastingstelsel. Alles moet eenvoudiger, de toeslagen moeten weg, de lasten omlaag, minder uitzonderingen, et cetera. Rechtse ideeën op het simplistische af, maar eerlijk gezegd zijn ze zo gek nog niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Het is altijd een beetje verdacht om het met Halbe Zijlstra eens te zijn, en het komt me dan ook een beetje rauw op mijn dak vallen. Zijlstra is rechts op de ouderwetse manier. Niet schop alle Marokkanen het land uit-rechts, maar wel verdien meer of eet minder-rechts. Voor Zijlstra is eigenlijk elke hobby een linkse hobby, en elke regel er een te veel. En toch heeft hij vandaag wel wat puntjes gescoord.

Toeslagen
Zijlstra maakt zich vooral druk over de Nederlandse toeslagenindustrie. Liefst twee derde van de Nederlanders heeft recht op enige vorm van toeslag, alles bij elkaar goed voor ruim een miljard per maand. Dat miljard wordt goeddeels bij elkaar verdiend door diezelfde mensen. Dat vindt Zijlstra gek, en ik eigenlijk ook. In tegenstelling tot de fractievoorzitter van de VVD ben ik gek op eerlijk delen, maar we zijn het roerend eens dat dit eenvoudiger moet kunnen. “Wat je niet uitkeert, hoef je ook niet te innen.” Maak die belastingen toch gewoon lager (en differentieer verstandig op basis van inkomen, laat Halbe het niet horen). Hoe gek zou het zijn als de Appie de peren vijftig  cent duurder maakt, maar aan iedere perenkoper vijftig cent subsidie geeft? Nou, gek dus.

Moloch
Zijlstra maakt zich ook zorgen over dat de ‘fiscale moloch’ te veel wordt ingezet als moreel instrument. Ik zal mij niet stoerder voordoen dan ik ben, en u in een moeite door een retourtje Wikipedia besparen: een moloch kan blijkbaar een groot en onoverzichtelijk computerprogramma zijn, een Kanaänitisch-Fenicisch-Carthaagse godheid, of een hagedis. Ik neem aan dat Zijlstra iets groot en onoverzichtelijks bedoelt. En ik ben geneigd te zeggen dat hij ook hier wel een punt heeft. Het is niet de taak van de fiscus om de hoeder van de maatschappelijke moraal te zijn, maar om ervoor te zorgen dat er geld binnenkomt. Belastingen moeten verdedigbaar zijn en in verhouding staan tot de last die het belaste goed op de samenleving drukt. Als de staat iets zo verkeerd vindt dat hij het besluit onevenredig (en dus oneerlijk) te belasten, dan moet hij het maar verbieden.

Konijnenvoer
Het zou allemaal nog tot daar aan toe zijn, als de BTW-tarieven op konijnen- en caviavoer hetzelfde zouden zijn. Maar neen! Zijlstra weet mijn onderbuik in een ijzeren greep te krijgen met de vaststelling dat ik over de lunch van mijn hypothetische konijn slechts 6 procent BTW betaal en over die van mijn denkbeeldige cavia 21 procent, om nog maar te zwijgen over duivenvoer. En denk niet dat ik nu de draak steek. Het is bezopen, lieve mensen. Bezopen, zeg ik u!

Disclaimer
Halbe en ik vinden elkaar vandaag, maar de liefde zal niet eeuwig duren, ben ik bang. Een eenvoudig belastingstelsel hoeft geen rechts stelsel te zijn, daar ben ik van overtuigd. Eenvoud en eerlijk delen kunnen vast prima samengaan, maar je moet het wel durven proberen. Want in de huidige Kanaänitisch-Fenicisch-Carthaagse belastinggod kan niemand meer geloven.