Spring naar de content

Update Oekraïne: bezetting een feit, niemand grijpt in

Schreven wij twee weken geleden nog dat de crisis op de Krim met een sisser afliep, momenteel lijkt de situatie te zijn geëscaleerd. Rupsje Nooitgenoeg Vladimir Poetin heeft zijn zinnen gezet op het oostelijke deel van het land, en in verschillende steden zijn onlusten tussen pro-Russische separatisten en andere Oekraïners uitgebroken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Terwijl de Krim relatief makkelijk in te lijven was voor de Russen (het grootste gedeelte van de bevolking is etnisch Russisch), is het oosten van Oekraïne andere koek. Het gaat om een gebied zo groot als Duitsland, en de regering in Kiev geeft dit niet zonder slag of stoot op.

Oekraïne is machteloos
Tanks en ander zwaar wapentuig worden naar steden in het oosten van het land gestuurd, met als doel de bezette regeringsgebouwen te ontzetten, maar vooral als machtsvertoon, aldus journalist Jelle Brandt Corstius in zijn analyse bij De Wereld Draait Door gisteravond. Ook noemt hij Rusland ‘een klein kind dat zijn ouders (de EU) uitdaagt’. Maar volgens onze eigen correspondent Peter Olsthoorn slaat Brandt Corstius hier de plank volledig mis en moeten we het sluwe en machtige Rusland vooral niet onderschatten.

Aan het spierballenvertoon van het Oekraïense leger zal binnen het Kremlin waarschijnlijk niet al te veel aandacht worden gegeven. Moskou weet -en de Oekraïners weten- dat het leger van het land in een abominabele staat verkeert. Het is zelfs zo erg dat een aanzienlijk aantal Oekraïense soldaten deserteert naar pro-Russische zijde. Op onderstaand filmpje komen pantservoertuigen van het Oekraïense leger getooid met Russische vlaggen aan in de stad Slavjansk, waar het gemeentehuis bezet zou zijn.

Oorlog met Rusland lijkt dus een verloren zaak voor Oekraïne. Met de Krim is het land de belangrijkste marinehaven kwijt en er zouden nog slechts tien gevechtsvliegtuigen slagvaardig zijn. Bovendien liggen door de Koude Oorlog de meeste militaire bases in het westen van het land, terwijl het juist in oostelijke steden als Donetsk en Charkov rommelt.

Westen grijpt niet in
Intussen is het in de stad Kramatorsk naar verluidt al tot een confrontatie tussen beide legers (en niet uitsluitend Oekraïense regeringstroepen en separatisten) gekomen. Volgens onbevestigde berichten zijn er Russische parachutisten in de stad geland, waar eerder die dag een door separatisten bezet vliegveld werd heroverd door regeringstroepen.

Poetin houdt het tegenover de Duitse bondskanselier Angela Merkel momenteel nog op het statement dat het land ‘op de rand van een burgeroorlog verkeert’. Een burgeroorlog uitgelokt door de Russische beer? Volgens NAVO-secretaris Rasmussen wel. “Wat wij hebben aan informatie maakt duidelijk dat Rusland diep betrokken is bij dit conflict.” De Oekraïne is echter geen lid van de NAVO en dus kan de NAVO (adagium: een aanval op één staat is een aanval op alle staten) ook niet ingrijpen.

Ook de Verenigde Naties zijn niet van plan in te grijpen in Oekraïne. VN-chef Ban Ki Moon meldde dit tegen Mexicaanse media. Voor het ingrijpen is namelijk een mandaat vereist, en dit kan het machtige Rusland met zijn vetorecht tegenhouden. Het wachten lijkt op het moment dat Poetin zijn eigen troepenmacht over de grens stuurt. Voor de NAVO-bondgenoten in de regio worden ondertussen beschermingsmaatregelen getroffen, onder andere Nederland heeft aangeboden om F16’s te sturen.