Spring naar de content

Hoe Sparta’s kunstgras voor paniek zorgt in het topvoetbal

Een goede sliding op kunstgras levert de gemiddelde vierde klasse zaterdagamateur dikwijls een lelijke schaafwond op. Maar wat nog erger is: het topvoetbal gaat dood, verloren en kapot. Als we de profvoetballers moeten geloven dan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Sparta is na onder meer Heracles, PEC Zwolle en Excelsior alweer de zoveelste club in Nederland die overstapt op kunstgras. Desastreus, zo beoordelen de professionals. Toch lijkt er niemand te luisteren. Hoeveel er ook geklaagd wordt, de opmars is niet te stoppen.

Talenten ontwikkelen zich niet
Feyenoordtrainer Ronald Koeman denkt bijvoorbeeld dat de talenten kapot worden gemaakt door het voetballen op een rubber stofje. “Je speelt straks van de zeventien uitwedstrijden er tien op kunstgras. Sorry hoor, maar je krijgt er toch een ander soort voetbal van, onnatuurlijk, zaalvoetbalachtig. Als die trend zich doorzet, kan dat op termijn ook een negatief effect hebben op onze talenten. Zolang clubs in Spanje, Italië, Engeland en Duitsland niet op kunstgras spelen, wordt er nooit een EK of WK op die ondergrond gespeeld.”

Terugkeren naar Nederland? Topspits Klaas-Jan Huntelaar denkt er nog eventjes over nu iedereen over lijkt te stappen naar kunstgras. “Misschien ga ik nog wel in Nederland spelen, als ik wat ouder ben. Hoewel ik er meteen bij moet zeggen dat het er niet aantrekkelijker op wordt met die kunstgrasvelden. Je speelt de helft van de wedstrijden op kunstgras en de andere helft op normaal gras. Ik begrijp het niet. In welke andere competitie is dat zo? Nergens, alleen in Nederland. Dat is toch belachelijk. Zo maak je je eigen competitie minder aantrekkelijk.”
VI-analist René van der Gijp vindt het verschrikkelijk en noemt het kunstgras ‘op’ Het Kasteel van Sparta het einde van een tijdperk. Leo Beenhakker moet er ook niks van hebben, want hij is als traditioneel voetbalman voorstander van echt gras, al begrijpt hij de kostenbesparing van Sparta. Nederlands international Erik Pieters stelde na een lange blessure zijn rentree nog maar even uit. De reden? Hij moest spelen op kunstgras, en dat is volgens hem een groter risico op blessures. Ook cultheld Anthony Lurling weigerde op kunstgras te spelen, gewoon omdat hij er een hekel aan heeft, net als Go Ahead Eagles-trainer Foeke Booij en oud-bondscoach Bert van Marwijk.
Wie staan er dan wél te juichen om het nieuwe kunstgrasveld van Sparta? De Sparta-fans misschien, want een ding is zeker: Sparta krijgt een groter thuisvoordeel als de club op kunstgras overgaat.