Spring naar de content

Gênant: sociale econoom Paul Krugman vangt 163.000 euro voor schnabbel

U kent Paul Krugman (1953) als de bevlogen Nobelprijswinnaar voor de economie, als New York Times– en Volkskrant-columnist. Misschien zelfs wel van zijn stukjes op deze website. U kent hem als tegenstander van bezuinigingen en inkomensongelijkheid. Sinds deze week kent u hem ook als graaier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

De website Gawker onthulde namelijk dat Krugman 25.000 dollar per maand vangt voor een hoogleraarschap bij de City University of New York. In ruil daarvoor hoeft hij geen college te geven of studenten te begeleiden. Het enige wat van hem gevraagd wordt: ‘to play a modest role in our public events’ en ‘to contribute to the build-up of a new inequality initiative’. Wat met het laatste bedoeld wordt, is onduidelijk. Maar dat de econoom zich niet bovenmatig hoeft in te spannen om naast zijn inkomsten bij (onder meer) The New York Times een tweede salaris dat vier keer hoger is dan dat van de gemiddelde New Yorker binnen te harken, is wel duidelijk.

De 225.000 dollar (163.000 euro) is overigens niet het enige. Ook kan Krugman rekenen op een een genereuze verhuisvergoeding (10.000 dollar), reiskostenvergoeding (10.000 dollar) en een ‘start up support’.

Gênant? Hypocriet? Jazeker, vindt rechts Amerika. The Washington Examiner gaat er met gestrekt been in: “City University’s regular adjunct professors typically earn less than $3,000 per course. These adjunct professors would have to teach 75 courses (or give 375 tutorials and/or dissertation advisements) to earn what Krugman will earn — for teaching just four courses.
How’s that for income inequality?
But I guess the ends justify the means, right? That’s why Al Gore is allowed to fly on private jets to bemoan global warming, right?”

Als links bekend staande media trekken juist een verdedigingswal op voor hun favoriete onheilsprofeet. Slate.com vindt zijn vergoeding ‘more than fair’ en The New Republic wringt zich zelfs in allerlei bochten om te concluderen dat Krugman eigenlijk een schijntje krijgt voor zijn arbeid.

Te duur voor Nederland
Dat Paul Krugman het niet al te nauw neemt met zijn pleidooien voor inkomensgelijkheid, bleek vorig jaar al toen hij een bezoek zou brengen aan Den Haag. Krugman zou in debat gaan met de Nederlandse economen Sweder van Wijnbergen en Bas Jacobs, en vroeg daarvoor naar verluidt een vergoeding van 100.000 euro. De bijeenkomst werd prompt afgelast.