Spring naar de content

Mag het zoutvaatje dan nu weer gewoon op tafel?

Het gaat nog saai worden in de Nederlandse keuken. Over de verslavende werking van suiker lijken steeds meer wetenschappers het eens te zijn. Vermijden dus, die hap. Over zout horen we al járen dat het niet goed is voor het menselijk lichaam. Het vertrouwde vaatje werd daarom al van menig eettafel verbannen. Maar is zout wel zo vijandelijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

De Britse regering begon tien jaar geleden met een campagne om het zoutgebruik van het volk terug te dringen. Met succes: de Engelsen aten in 2011 vijftien procent minder zout dan in 2003. Volgens onderzoek heeft dit met name een gunstig effect gehad op de gezondheid van hart en vaten.

Hoe meer zout we eten, hoe meer water ons lichaam vasthoudt. Dit zorgt voor een hogere bloeddruk, in ieder geval tijdelijk. Amerika’s Nationale Gezondheidsinstituut toonde in 2001 aan dat mensen met een zoutarm dieet inderdaad een lagere bloeddruk hadden dan de controlegroep die geen bijzonder dieet volgde. Jarenlang heeft dit onderzoek aan de basis gelegen om zout op de zwarte lijst te zetten in zo’n beetje elk dieet.

Maar het bewijs van de Amerikaanse studie lijkt niet zo overtuigend meer. Uit het hierboven genoemde Britse onderzoek blijkt dat men gezonder is geworden, maar dat zou volgens critici ook andere redenen kunnen hebben, zoals het feit dat mensen minder zijn gaan roken.

In 2011 werden twee analyses gemaakt, gebaseerd op de resultaten van veel verschillende studies. De eerste analyse dat een verminderde zoutinname inderdaad tot een lagere bloeddruk leidde, concludeerde tegelijkertijd dat er onvoldoende bewijs was dat minder zout zorgt voor een kleinere kans op hartziektes.

Uit de tweede analyse bleek dat ‘we simpelweg niet weten of zoutarme dieten goed of slecht zijn voor de gezondheid’. En: ‘Na meer dan 150 studies waaruit geen duidelijk signaal vóór of tegen zoutgebruik is gekomen, kunnen we misschien accepteren dat zo’n signaal niet bestaat.’

Kan het zoutvaatje dan nu weer gewoon op tafel?