Spring naar de content

Bewijs: tot in de late uurtjes doorwerken is erg onverstandig

Slaap maakt slimmer
“Slaap faciliteert het geheugen en het leerproces”, aldus Wickwire. “Het zorgt ervoor dat het brein alle informatie kan verwerken die het gedurende de dag heeft opgedaan. De belangrijkste informatie wordt dan opgeslagen en de onbelangrijke informatie verdwijnt uit het geheugen. Door slaap in te leveren sta je je brein niet toe om intelligentie te ontwikkelen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Slaap inhalen kan niet
Wie denkt dat hij of zij het weekend kan gebruiken om de slaap weer in te halen heeft het mis. Voor het brein werkt het niet op die manier. Wickwire onderzocht een groep studenten die een week lang niet meer dan vijf uur per nacht mocht slapen en een week later zo veel mochten slapen als ze wilden om dit in te halen. In de inhaalweek presteerden de studenten beter, maar in vergelijking met de controlegroep, die in de onderzochte twee weken het normale slaappatroon aanhield, waren de resultaten in beide weken minder. Wat echter wel kan helpen is van ‘vooruit’ slapen. Wie een drukke week voor de boeg heeft waarin weinig slaap wordt gehaald, kan maar beter de nachten ervoor goed en lang slapen. Op die manier worden er in de slapeloze periode toch minder fouten gemaakt.

De voordelen van schemering gaan aan u voorbij
Mensen doen het rustiger aan zo gauw het donkerder wordt. Het zijn momenten waarop u de vermoeidheid voelt, maar ook waarop u juist veel creatieve en innovatie gedachten de ruimte geeft. Als u direcht op bed gaat liggen en in slaap valt na uw werk, valt die periode van rust en bezinning weg.

Onderwerpen