Spring naar de content

UPDATE: Eigenlijk vindt Jeroen Dijsselbloem Europa dus onverantwoord

UPDATE: Hans van Meerten reageerde met een link naar een van zijn papers waarin een explosief Europees arrest wordt genoemd en toegelicht. U vindt het hier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maandag publiceerde Het Financieele Dagblad over een de kop opstekend fenomeen in pensioenland: multinationals die hun Nederlandse pensioenfonds overhevelen naar België.

En vandaag noemt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat ‘onverantwoord’. Met zo’n uitspraak schiet Dijsselbloem zich in de eigen voet en geeft hij toe dat wat er in Europa op financieel gebied in elkaar wordt geknutseld een buitengewoon broos bouwwerkje is.

Want enerzijds was het juist Nederland dat zich verzette tegen uniformering van pensioenfondsen op Europees niveau. Maar anderzijds kwam er met Nederlandse steun Europese wet- en regelgeving tot stand waardoor deelnemers aan pensioenfondsen in alle lidstaten worden beschermd. In die situatie hoeft een Nederlandse werknemer dus niet te vrezen dat zijn pensioen in gevaar komt omdat zijn fonds is verplaatst naar België.

Zoals Nederland zich profileert als land waar multinationals maar beter hun financiële holdings kunnen onderbrengen, zo doet België dat op het gebied van pensioenen. Het toezichtregime voor pensioenen is in België minder rigide, er zijn andere, lichtere eisen als het gaat om de hanteren rente bij de berekening van toekomstige verplichtingen.

Vandaag zegt Dijsselbloem: “Als ik pensioengerechtigde was bij die fondsen zou ik daar intern eens vragen over stellen.”

Nou, dat hoeft juist die pensioengerechtigde niet te doen; Europese wetgeving beschermt hem. Dijsselbloem zelf zou wel benauwd moeten zijn, want hier doemt een potentieel Icesave-scenario op. Die IJslandse bank kon als in Nederland door De Nederlandsche Bank toegelaten instelling miljarden ophalen bij spaarders die zich zeker voelden vanwege het depositogarantiestelsel dat Nederland heeft. Dat Icesave omviel had vooral te maken met falend IJslands toezicht, de Nederlandse banken konden bloeden, net als de Nederlandse regering die claims voorfinancierde.

Dat kan – en niet alleen met België – met pensioenfondsen natuurlijk ook gebeuren. In heel Europa kunnen pensioenfondsen worden ondergebracht, misschien wel onder gebrekkig toezicht, maar daar hoeft de pensioengerechtigde niet mee te zitten. Die zal op basis van die Europese garanties zijn geld wel krijgen. Wie dat dan gaat betalen als een fonds in problemen komt? Laat de voorzitter van de Eurogroep – want dat is Dijsselbloem – dáár maar eens antwoord op geven.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter