Spring naar de content

Onderzoek Zembla: artsen houden organen achter van overleden patiënten

Zonder dat nabestaanden het weten worden veel mensen begraven of gecremeerd zonder hart of hersenen. Ziekenhuizen houden ze in veel gevallen daar niet over op de hoogte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Zo’n 36 procent van alle ziekenhuizen in Nederland vertelt nabestaanden niets over het uitnemen en bewaren van organen, zo blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla dat vanavond wordt uitgezonden. Het programma meldt dat er jaarlijks vierduizend obducties worden uitgevoerd om de doodsoorzaak vast te stellen. De organen worden bij die obducties dikwijls ergens anders bewaard dan bij het stoffelijk overschot, concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2001. De behandelend artsen zijn zelf verantwoordelijk voor het informeren van patiënten over obductie, aldus het televisieprogramma.

In ‘obductieland’ is er meer aan de hand. Opvallend is dat het aantal obducties in twintig jaar tijd met zestig procent is gedaald, beweren pathologen van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP). Dat is een zorgwekkende ontwikkeling die op de agenda van de Raad Kwaliteit van Orde van Medisch specialisten is terecht gekomen.

Obductie is een waardevol instrument om achteraf vast te stellen of een patiënt juist is behandeld, vertelt voorzitter Paul van der Valk. “Dit betekent dat de behandeling minder goed wordt getoetst en dat zal zonder twijfel een negatief effect hebben op het functioneren van de zorg als geheel.” Uit onderzoek blijkt dat er vaak verschillen zijn tussen de diagnose van een ziekte die bij leven wordt gesteld en na laboratoriumonderzoek na overlijden. Deze studie concludeert dat bij maar liefst 23,4 procent van de onderzochte patiënten een verkeerde diagnose is gesteld.

Zembla wordt vanavond om 20.50 uur uitgezonden door de VARA op Nederland 2. Bekijk hier een preview.

Onderwerpen