Spring naar de content

Eindexamens: de essentiële tips

De één interesseert het eigenlijk geen ene bal – een puber is een puber -, terwijl de ander al een half jaar zenuwachtig het eelt op de ogen leest. Gisteren begonnen de eindexamens en dat betekent bikkelen voor zo’n tweehonderdduizend scholieren. Klanten van de havo kregen vandaag met Kunst en Management & Organisatie voor de kiezen, vwo’ers braken hun knappe koppies over Nederlands. Wij als ervaringsdeskundigen uit een ver verleden geven de scholieren wat gratis tips.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Robert Alting

Vorig jaar ontstond er ophef door de grootschalige examenfraude op de Rotterdamse Ibn Ghaldoun school. Eind mei verscheen het vwo-eindexamen Frans online. De hiervoor verantwoordelijke hacker had het examen van de computer van een leerling van de Rotterdamse school gehaald die op zijn beurt de examens had gestolen uit de kluis van zijn school. Het bleek niet alleen te gaan om het examen Frans, maar de examens van nog eens 26 andere vakken werden gestolen.

Een hoop tumult tot gevolg waarbij de drie hoofdrolspelers werden veroordeeld tot geld-, werk- en celstraffen. Het stelen van examens raden wij dus af. En zo hebben we nog wat tips.

Softdrugs & alcohol
Zoals u – en in elk geval elke jongere – weet is er in Nederland sinds 1 januari een alcoholverbod tot achttien jaar van kracht. Dat is natuurlijk heel vervelend voor de 17-jarige havist en de 16-jarige vmbo’er, maar de via het donkere circuit verkrijgbare softdrugs kan een goed alternatief zijn om de examenstress even te doen vergeten. Maar aangezien softdrugs niet bepaald bevorderend zijn voor de hersenactiviteit raden wij aan: don’t do drugs. En daar hoort dus ook bij: geen alcohol.

Relativeer je examens
Ouders willen het nog wel eens doen voorkomen alsof de eindexamens allesbepalend zijn voor de rest van je leven. Geloof ze niet, het is onzin. Natuurlijk, drie keer zakken is niet handig, maar van een keertje zakken vergaat de wereld niet. Na je examens moet je alsnog jarenlang studeren voor een diploma dat je met een beetje pech regelrecht de werkloosheid in helpt, en aangezien studievertraging tegenwoordig meteen bakken met geld kost kun je beter je middelbare schoolperiode met een jaartje verlengen. Noem dit tegenover je ouders ‘verdieping van jezelf’ en je komt er wellicht nog mee weg ook.

Geniet
Mocht alles vlekkeloos verlopen, dan maak je je eindexamens maar één keer mee en daarom moet je proberen er volop van te genieten. Het zijn de laatste meters die je maakt in het schoolgebouw dat je jarenlang hebt vervloekt en bespuugd, met in dat gebouw al die koppen van de leraren die je kan missen als kiespijn. Maar geloof ons, over een jaar of vijf kijk je met een enorme bak weemoed terug op de periode die je dan waarschijnlijk zal bestempelen als legendarisch. Lach nog een keer met je matties bij de kluisjes, zet nog één keer de boel op stelten. Vervals voor de laatste keer je corveebriefje, gooi nog één keer een rookbommetje in het damestoilet en biets nog een euro bij je favoriete conciërge. Nu het nog kan.

Leren
Leren. Leer je stof. Leer wat je moet leren. Je hebt het nu al jaren volgehouden op de middelbare school dus blijkbaar doe je iets goed. Pas je leermethode dan ook niet aan, maar ga verder op de weg waarin je je het meest comfortabel voelt. Leer niet meer na acht uur, want zoals elke scholier onderhand wel weet: ontspanning is de sleutel tot succes en doorwerken tot in de late uurtjes is erg onverstandig. Zorg dat je fit aan de start verschijnt!

Feestjes
Nu even niet, maar sla na de eindexamens geen feestje over. Of je nou geslaagd bent of niet.