Spring naar de content

Italië dreigt Europa met stroom asielzoekers

Italië is helemaal klaar met de passiviteit van de Europese Unie. Als er geen financiële hulp wordt geboden om de enorme migrantenstroom vanuit Afrika en het Midden-Oosten op te vangen, staakt het land de opvang en geeft het de duizenden asielzoekers vrije doortocht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De vluchtelingen zijn voornamelijk afkomstig uit Eritrea en Syrië, die in grote getale in eenvoudige boten stappen om naar Europa af te reizen. Dat leverde inmiddels honderden doden op, doordat velen verdrinken bij de oversteek naar ons continent. Afgelopen weekend kon Italië in 24 uur tijd nog 1600 vluchtelingen van hun boten redden. ‘De EU heeft twee opties: of er wordt betaald voor de reddingsoperaties van bootvluchtelingen, of wij laten asielzoekers naar omliggende landen vertrekken’, aldus Italiaans minister Alfano. Het land ziet duizenden asielzoekers aanmeren, en beweert dat dit nog maar het begin is. In de komende jaren zullen er honderdduizenden de oversteek wagen.

Volgens de cijfers zou Italië slechts 6 procent van de vluchtelingen in Europa opvangen, waar bijvoorbeeld Duitsland zich ontfermd over 29 procent van de vluchtelingen. Europa neemt het dreigement daardoor waarschijnlijk niet al te serieus.

Vooralsnog is Duitsland het enige land dat echt wat wil doen voor de vluchtelingen. Als het gaat om Syrische vluchtelingen, wil de EU niet meer dan een klein deel op hun gronden toestaan. Italië gaf volgens Amnesty eind 2013 nog aan geen enkele vluchteling uit het land dat is verscheurd door oorlog op te vangen, net als het Verenigd Koninkrijk. Duitsland is akkoord met zo’n tienduizend vluchtelingen. De andere landen vangen gezamenlijk 2.340 mensen op uit Syrië. Frankrijk hanteert een maximum van vijfhonderd mensen, Nederland biedt 250 plekken en het aanbod van Spanje reikt niet verder dan dertig plekken voor asielzoekers uit Syrië.

Nederland heeft in totaal plek voor vijfhonderd vluchtelingen, maar als Italië zijn vluchtelingen de vrije doorgang geeft naar andere Europese landen, zoals Nederland, wordt er nog meer dan ooit een beroep gedaan op de ruimhartigheid van staatssecretaris Fred Teeven.