Spring naar de content

Q-koortsslachtoffer klaagt overheid aan

Bert Brunninkhuis, het bekendste Q-koortsslachtoffer van Nederland, wil de overheid aanklagen voor hoe het de uitbraak van de infectieziekte in 2009 heeft aangepakt. Brunninkhuis zei dat vanavond tegen Eva Jinek bij Eén op Eén. Hij klaagt de overheid samen met honderden andere patiënten aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Q-koorts wordt overgedragen van dieren op mensen en komt bij veehouders vandaan. In 2008 en 2009 was een grote uitbraak met in totaal duizenden ziektegevallen. Volgens de officiële cijfers zijn 25 mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts. ‘Veel meer, misschien wel 75,’ zo weet Brunninkhuis.

Brunninkhuis was gemeentesecretaris van Eindhoven voordat hij Q-koorts kreeg. Tijdens een fietsritje in 2009 ging het mis. Brunninkhuis raakte besmet toen hij langs een – zeer waarschijnlijk – besmet geitenboerderij fietste, op zoek naar asperges. De huisarts begreep in eerste instantie niet wat er precies mankeerde aan Brunninkhuis. Pas na een uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis concludeerden artsen dat hij Q-koorts onder de leden had.

Nog steeds heeft hij last van de gevolgen van de ziekte. ‘Alles wat scharniert in een lichaam, doet bijna altijd pijn. Ik kan niet goed liggen. Ik word ‘s nachts heel vaak wakker,’ aldus Brunninkhuis, nu vijf jaar na de infectie. Hij kan niet meer werken en hij is chronisch vermoeid. ‘Mij is verteld dat ik werken uit het hoofd moet zetten,’ zei hij vanavond tegen Jinek.

Nu wil hij de overheid aanklagen. Hij zegt dat zijn ziekte, waar in Nederland nog geen goedgekeurd vaccin voor is, kan worden voorkomen. Volgens hem greep de overheid veel te laat in in 2009. Bovendien wilde de overheid niet vertellen welke bedrijven besmet waren met Q-koorts. Het kabinet erkende zelf later ook dat het doortastender had moet optreden tijdens de uitbraak van Q-koorts.

‘De overheid heeft de plicht om te waarschuwen. Ik wist het niet. En met mij niemand. Waarom wisten wij dit niet? Daarom klaag ik de overheid aan. De overheid is er voor de burger, de burger is er niet voor de overheid.’ Brunninkhuis vindt dat de privacy van boeren niet zwaarder had mogen wegen dan de gezondheid van mensen. Met de aanklacht tegen de overheid hoopt hij dat er alsnog vergoedingen komen voor de slachtoffers van Q-koorts.