Spring naar de content

Giga-stemfraude verwacht bij Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen zijn nog een kleine week van ons verwijderd. Welke partijen de verkiezingen winnen, weten we nog niet. Wat we wél weten, is dat gigantische stemfraude onvermijdelijk lijkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Schrik niet, maar als je enkel de Nederlandse nationaliteit hebt, is je stem eigenlijk niet zoveel waard. Wie een dubbele nationaliteit heeft is spekkoper tijdens de Europese verkiezingen van 22 tot 25 mei. Die mag namelijk twee keer naar de stembus.

Nee, het is geen verlate 1-aprilgrap. Iedereen die twee nationaliteiten heeft in twee verschillende EU-landen krijgt twee stembiljetten thuisgestuurd: één voor het land waar ze op dat moment wonen en één voor het land waar ze vandaan komen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. De cijfers zijn schrikbarend: alleen al in Nederland wonen 157.000 mensen met een nationaliteit uit een ander EU-land. Voor één Nederlandse zetel in het Europees parlement zijn – toevallig – ongeveer 160.000 stemmen nodig (de kiesdeler is variabel: de opkomst wordt gedeeld door het aantal te verdelen zetels).

In totaal kunnen honderdduizenden Europeanen twee keer stemmen. Ja, officieel mag het allemaal niet, maar er is niemand die er toezicht op houdt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is dubbel stemmen strafbaar. ‘Nederland heeft in Europa aan de orde gesteld of het niet helemaal voorkomen kan worden maar dat heeft nog geen effect gehad,’ aldus de woordvoerder tegen het AD.

Tja. Hoe democratisch zijn de Europese verkiezingen dan eigenlijk nog, als er zo makkelijk kan worden gefraudeerd?