Spring naar de content

Doelwit Duitse feministen: Berlijnse stoplichten

Jarenlang streden groepen als Dolle Mina voor gelijke rechten voor vrouwen. Aletta Jacobs was in Nederland de eerste vrouwelijke studente, bij onze zuiderburen was dat Marie Popelin. In Duitsland heeft de SPD bedacht dat zij nu ook in dat rijtje willen komen, en komt men met een bijzonder initiatief: ‘das Ampelmänchenn’ (letterlijk: het verkeerslichtmannetje) moet gezelschap krijgen van ‘die Ampelfrau’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Nivard

Sinds de val van de Berlijnse muur is de Ampelmann een van de weinige dingen die overgebleven is uit het oosten van de stad. Ooit ontworpen door Karl Peglau diende hij onder andere om kinderen op speelse wijze de verkeersregels bij te brengen via tekenfilms met de Ampelmann in de hoofdrol. Na de val van de muur begonnen ze eerst te verdwijnen uit het straatbeeld, maar vanwege een actie van het comité ‘Rettet die Ampelmänchenn’ werden ze weer teruggeplaatst. Sterker nog, sinds 2005 zijn de verkeerslichtmannetjes uit de voormalige DDR ook in het westen van de stad te bewonderen. Het is een cultfiguur geworden onder de Berlijnse bevolking, en ook wordt er grof geld verdiend aan toeristen die souvenirs kopen met het poppetje erop in de speciale Ampelmann (web)shop.

Gelijkheid
Maar als het aan de SPD ligt komt hier dus een einde aan. Volgens de partij gaat de komst van een Ampelfrau seksisme en stereotypering tegen. En daar zijn wij het zeer mee eens, het wordt hoogt tijd dat er eens goed gekeken wordt naar stereotypering door stoplichten. Want onbewust gaat er elke keer als je op een stoplicht staat te wachten in Berlijn nu toch een signaal naar je hersenen: “Mannen zijn superieur want zij staan op het stoplichtlampje.”, en dat moeten we niet willen. Om alle discussie over mannen en vrouwen weg te nemen hebben wij een briljant idee: een Conchita-verkeerslicht.