Spring naar de content

Europese verkiezingen: CDA, D66 én eurosceptici winnen

Eindelijk is ‘ie er dan, na drie lange dagen wachten: de officiële uitslag van de Europese verkiezingen. Het CDA is de grootste, de PVV krijgt er toch nog een zetel bij en het Front National heeft bijna evenveel zetels in Brussel als alle Nederlandse partijen samen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Hoewel D66 de grote winnaar is van de Europese verkiezingen met vier zetels en de partij van Alexander Pechtold zelfs de meeste stemmen haalde, ging het CDA er gisteravond plotseling met een extra zetel vandoor. De ‘dolblije‘ christen-democraten zijn uiteindelijk de grootste partij gebleven met vijf zetels (nul zetels verlies vergeleken met 2009) dankzij een restzetel. Die restzetel kregen ze door een slimme (of gewiekste, het is maar hoe je het bekijkt) lijstverbinding met CU/SGP.

De druiven zullen vast een klein beetje zuur zijn bij D66, maar ze kunnen tenminste oprecht zeggen dat ze de winnaar van de verkiezingen zijn. Bij het CDA ligt dat toch net even wat anders. De opkomst in Nederland was laag: 37 procent. Dat betekent dat partijen met trouwe stemmers – en daar is het CDA er één van – meer kans maken op zetels dan partijen met minder trouwe stemmers. De PVV is zo’n partij die het juist moet hebben van een grote opkomst – en dat zat er dit keer niet in.

Slecht resultaat PVV
Toch kreeg de PVV gisteravond een vierde zetel, wat niet geheel onverwacht was. De exitpoll van Ipsos zat er flink naast qua zetelverdeling (maar liefst vier zetels in totaal), maar de stemmentellers van GeenStijl lieten al zien dat de PVV vier zetels zou kunnen halen. Dat betekent dat arabist Hans Jansen tóch naar Brussel gaat. Partijleider Geert Wilders mag in zijn handen wrijven. De spin is nu dat de PVV net als in 2009 vier zetels haalde bij de verkiezingen en dat het dus voor de wind gaat met de PVV (pas later kreeg de PVV er een vijfde bij door het Verdrag van Lissabon).

Maar de PVV heeft het zeker niet goed gedaan vergeleken met andere euroceptische partijen. UKIP haalde een monsterzege in het Verenigd Koninkrijk en is de grootste partij van het land geworden. Het Franse Front National van Marine le Pen haalde meer dan een kwart van de stemmen en een andere potentiële partner van de PVV, de Oostenrijkse FPÖ, deed het erg goed met 20 procent van de stemmen. Verder deed de eurosceptische AfD het goed. De Duitse partij belandt vanuit het niets met zeven zetels in het Europees parlement.

Anti-EU?
Er is één groot probleem voor de fractie die Wilders graag wil vormen met dochter en vader Le Pen. De eerste voorwaarde om een Europese fractie te mogen vormen is dat er zeven partijen nodig zijn uit zeven verschillende lidstaten. Een andere voorwaarde is dat ze samen minstens 25 zetels halen. Dat laatste is geen probleem, het vinden van zeven partijen wél. Een van de partijen die Wilders en Le Pen op het oog hadden, de Slowaakse partij SNS, heeft namelijk niet genoeg stemmen gehaald voor een zetel.

Nu zijn er dus zes anti-EU-partijen die willen samenwerken. En dat is niet genoeg. Er moet een zevende partij bij. AfD misschien? Nee, die wil niks met Wilders en Le Pen te maken hebben. UKIP dan? Ook niet. Nigel Farage zei vorig jaar over de PVV: “Als je praat over de vrijheid van meningsuiting en je tegelijkertijd de Koran wil verbieden, dan botst dat.” De Deense Volkspartij? Ook al niet. Er moet waarschijnlijk worden gedacht aan een partner die eerder niet in beeld kwam. Deze week wordt daar waarschijnlijk een besluit over genomen. Anders belanden alle partijen bij de Niet-Ingeschrevenen, en dat betekent: géén vuist tegen Brussel en géén flinke pot subsidie voor een eigen Europese fractie.

Klein Nederland
Wat deze verkiezingen maar weer eens aantonen, is dat Nederland eigenlijk weinig te zeggen heeft in het Europees parlement. Van de 751 zetels in het parlement worden er straks 26 warm gehouden door Nederlandse Europarlementariërs van acht verschillende partijen. Alleen het Front National in Frankrijk al heeft bijna net zoveel zetels als álle Nederlandse partijen samen. De partij groeide van 6,3 procent in 2009 naar meer dan 25 procent nu. Hoeveel zetels de partij van de Le Pens precies haalt, staat nog niet vast, maar het worden er tussen de 23 en 25. Wat is Nederland toch eigenlijk een klein en onbelangrijk landje, daar in Brussel en Straatsburg…