Spring naar de content

Overzicht: dit gaat er voor de toekomstige student veranderen

Sinds de invoering van de door studenten gelauwerde ov-studentenkaart is het van tijd tot tijd hommeles in de politiek. Ingevoerd door Pim Fortuyn in 1991 als de welbekende geplastificeerde kaart met ieder kwartaal een andere kleur (zie bijgevoegde nostalgische afbeelding uit vervlogen tijden) was het studenten-OV jarenlang een gevestigd begrip in Nederland. Maar sinds het begin van de crisis laaiden de discussies over het afschaffen van de kaart in alle hevigheid op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte werd overeengekomen dat vanaf 2015 het studentenreisproduct omgezet zou worden in een kortingskaart, en dat de studiefinanciering een leenstelsel zou worden in de toekomst. Gisteren werd bekend dat deze rigoureuze plannen voorlopig van de baan zijn, of op zijn minst afgezwakt. Wat verandert er?

Studenten buiten de spits, en OV voor alle MBO’ers
Om te beginnen met de OV-kaart: ook ná 2015 kunnen Nederlandse HBO en WO studenten nog zorgeloos met hun rolkoffer vol vuile was terug naar het ouderlijk huis om daar bij te komen van een week hard feesten studeren. En dat niet alleen: ook de minderjarige MBO’ers krijgen een OV-jaarkaart. Voorheen was dit alleen het geval bij studenten boven de 18. Zij moeten hiervoor wel nog even wachten: naar verwachting gebeurt dit pas in 2017.

Verder wordt de onderwijsinstellingen gevraagd om colleges in de toekomst aan te gaan passen, zodat studenten zoveel mogelijk buiten de spits kunnen reizen, maar voor zover bekend wordt dit niet verplicht. Deze tegemoetkomende maatregelen zijn bedoeld om de gevolgen van het leenstelsel te verzachten.

Langer terugbetalen
Want dat leenstelsel gaat er nog steeds komen. Vanaf volgend jaar verdwijnt dan de basisbeurs voor studenten, en is het voorbij met de maandelijkse ‘StuFi’ zoals we die nu kennen (de basisbeurs is een gift als de student binnen 10 jaar een diploma haalt). Wel wordt er 250 tot 300 miljoen euro uitgetrokken voor ‘verzachtende omstandigheden’, zodat armere studenten ook de kans krijgen om te studeren. Ook de details van deze regeling zijn nog niet geheel duidelijk, morgen wordt er een definitief akkoord verwacht.

Wel mogen studenten er in de toekomst langer over doen om hun studieschuld (gemiddeld 8.000 euro) af te betalen. Nu is dat nog twintig jaar, maar in de toekomst mogen zij er maar liefst 35 jaar over doen om dit af te lossen. Het terugbetalen van de studieschuld gaat in op het moment dat de afgestudeerde voor het eerst een minimumloon verdient.

Onderwerpen