Spring naar de content

Obama lijkt belofte in te lossen: sluiting Guantánamo Bay steeds dichterbij

Barack Obama zei het in 2008 als presidentskandidaat: hij zou Guantánamo Bay sluiten. Het is hem zes jaar na die belofte nog niet gelukt. Toch komt de sluiting van de gevangenis voor verdachten van terrorisme steeds een stapje dichterbij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De Verenigde Staten krijgen hun militair Bowe Bergdahl terug, nadat hij bijna vijf jaar als krijgsgevangene is vastgehouden door de Taliban in Afghanistan. Maar niet voor niets. De Verenigde Staten laten maar liefst vijf militante Taliban-leden vrij die allemaal vastzaten in Guantánamo Bay.

De gevangenen moeten eerst een jaar in Qatar blijven voordat ze terug mogen naar het land waar ze vandaan komen, Afghanistan. President Obama beweert dat de veiligheid van de Verenigde Staten niet in het geding is door de vrijlating van de vijf gevangenen. Critici vinden juist dat onderhandelen met de Taliban uit den boze is.

Hoe dan ook, Obama is een stapje dichterbij zijn vurige wens om Guantánamo Bay te sluiten. Want hoewel het hartstikke nobel is van Obama om een Amerikaanse militair terug te halen naar de Verenigde Staten, zit er natuurlijk meer achter de gevangenruil. Hij wordt nog dagelijks herinnerd aan zijn belofte uit 2009 – als president – om de controversiële gevangenis op Cuba te sluiten.

Obama begon er dit jaar zelf weer over, tijdens zijn State of the Union. Guantánamo Bay zou nog dit jaar gesloten moeten worden. Het proces gaat langzaam, maar door de uitruil van gevangenen blijven er uiteindelijk steeds minder over. Van de 779 verdachten die na 11 september 2001 gevangen zijn genomen, zijn er nog slechts 155 over volgens cijfers van Human Rights Watch.

Van die 155 overgebleven gevangenen mogen er 76 in principe naar andere landen om daar in de cel te zitten. Het is maar de vraag of het Obama lukt om Washington zover te krijgen dat Guantánamo Bay nog dit jaar wordt gesloten, maar feit is dat het cijfer van het aantal gevangenen langzaam maar zeker daalt. Obama komt dus steeds een stapje dichterbij zijn vurige wens om de gevangenis gesloten te zien.