Spring naar de content

Weekoverzicht 22: Lang leve het leenstelsel, bye-bye 50Plus & misdadige Syriëgangers

Io vivat! Na maandenlange onderhandelingen tussen het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks, is-ie er dan eindelijk. Het leenstelsel! Toekomstige studenten krijgen geen basisbeurs meer, maar mogen al hun benodigde college- en leefgeld lenen bij de overheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Niet zo negatief, zult u wellicht zeggen. De OV-kaart waarmee de student gratis kan reizen blijft gewoon bestaan, en de schuld mag worden afgelost in 35 jaar. En de aanvullende studiebeurs – voor studenten met ouders met een minder volle portemonnee gaat ook nog eens omhoog! Het zakcentje van momenteel 297 euro dat die aanstormende studenten mislopen krijgen ze wel, ze moeten het alleen terugbetalen wanneer ze gaan werken voor hun brood.

Niet iedereen was in de feeststemming. Vooral de ‘verraders’ D66 en GroenLinks moesten het ontgelden.

 

 

Hier leest u de officiële wetswijziging. Mocht u de alinea over baanzekerheid voor studenten – zodat zij hun torenhoge schuld later ook daadwerkelijk kunnen afbetalen – niet kunnen vinden in het document: dat kan kloppen. Die is er niet. Jongeren voelen niets voor leenstelsel

Er was meer politiek gedonder deze week. En wel bij de bejaardenknuffelaars van 50Plus. Kamerlid Martine Baay-Timmerman werd woensdag door fractievoorzitter Norbert Klein uit de partij geschopt. Haar collega’s stonden lijnrecht achter haar, en zegden het vertrouwen op in Klein. Een “onherstelbare vertrouwensbreuk”. Even was 50Plus een partij zonder bestuur, maar later die avond werd bekend dat Baay het nieuwe gezicht zou worden.

Maurice de Hond peilde na deze LPF-praktijken even netjes de stemming van het Nederlandse volk. Uitkomst: mocht er nu gestemd worden voor landelijke verkiezingen, dan zou de partij één van zijn vier zetels verliezen. Een positieve Jan Nagel, die 50Plus vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, kondigde in ieder geval een partij-congres aan.

En mocht u denken: Jan Nagel, die maakt zo’n partijconflict toch alleen maar erger? Oud-voorzitter Henk Krol ziet een terugkeer zitten.

En de Nederlandse en Belgische Syriëgangers dan. Allereerst verscheen een aantal van hen in de woensdag vrijgegeven documentaire Martelaar aan de frontlinie, waarin ze ons een uniek kijkje gaven in hun leven rondom Aleppo.

Zondag kwam het nieuws dat de man die vier mensen doodschoot in het Joods Museum in Brussel is gearresteerd. Zijn naam is Mehdi N., hij is 29 en vocht in Syrië tegen het regime van Assad. De Belgische autoriteiten vonden ook een video waarop de jihadist zijn daden bekende.

Geert Wilders reageerde op het nieuws door bekend te maken dat er ook twee Nederlandse Syriëgangers vastzitten, verdacht van het beramen van een aanslag op zijn leven. Dus scheerde hij ze over een kam.