Spring naar de content

Mission impossible voor Mario Draghi

Donderdagmiddag moet het gebeuren. Maanden deed de ECB niks terwijl de inflatie in de Eurozone verder wegzakte. Tijdens zijn maandelijkse persconferentie stelde Mario Draghi steeds dat hij het zag maar dat het geen reden voor zorg was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De laatste drie maanden veranderde de toon – en zijn zorg – en in mei gaf hij een duidelijke hint dat het er gevaarlijk begon uit te zien. Bij de eerstvolgende vergadering – in juni, vandaag dus – zou hij zijn bazooka weer eens op tafel leggen.

Toen diezelfde Draghi al weer jaren geleden voor het eerst met zijn wapen dreigde en de historische woorden uitsprak believe me, it will be enough, hoefde hij niet te schieten. De dreiging was voldoende om de rentes van probleemlanden omlaag te krijgen en speculanten het bos in te jagen.

Hoewel de Euro ten opzichte van de dollar na de ECB-vergadering in mei licht daalde, blijft de wisselkoers gevaarlijk hoog en een concurrentienadeel voor de Nederlandse economie die zwaar leunt op de export. Ditmaal waren de woorden van Draghi dus niet enough, hij moet nu echt presteren.

Het gevaar van deflatie is jarenlang niet gezien, vooral ook omdat het het in de Westerse wereld een onbekend verschijnsel is. Economiestudenten leren er over maar de kans dat ze het ooit echt zouden meemaken was illusionair. Maar niet meer.

Zelf schreef ik er al veel eerder over, ik zag het wel aankomen. Het klinkt pedant maar ik kan het bewijzen.

Algemeen wordt verwacht dat Draghi vanmiddag de rente zal verlagen, voor zover hij daar met een actuele stand van 0,25 procent nog mogelijkheden voor heeft. Dat wordt dan een armoedige 0,10 of 0,15 procent. Dat gaat de economie op zich niet helpen maar het leidt wel tot een bij-effect: banken die hun geld nu nog liever bij de ECB stallen, krijgen na vandaag een negatieve rente, ze verliezen erop. De veronderstelling is het dan dat die banken dat geld dan eindelijk gaan uitlenen aan bedrijven.

Daar geloof ik niets van, ik denk dat banken zo’n verlies bij de ECB zullen compenseren door hun tarieven te verhogen.

Ook wordt verwacht dat Draghi geld-verruimende maatregelen zal aankondigen, zoiets als de quantitative easing die in Amerika nu wordt afgebouwd maar nog steeds maandelijks tientallen miljarden bedraagt.

Larry Fink, de topman van het Amerikaanse beleggingsfonds Blackrock – met ruim 3.200 miljard beheerd vermogen groter dan menig land, zegt vandaag in Het Financieele Dagblad dat niet te verwachten. Zolang de VS nog tientallen miljarden bijdrukt om de koers van de dollar te drukken, is het voor de ECB zwemmen tegen de stroom in om met vergelijkbare maatregelen de koers van de Euro te drukken. Zo’n wedstrijdje armworstelen van de VS met Europa kan, gezien de slag- en daadkracht van de VS maar één winnaar kennen en die zit niet in Frankfurt.

Ik benijd Mario Draghi niet, hij heeft in mei gezegd in juni met maatregelen te komen en de deze week verschenen cijfers over de inflatie – die bedraagt nu nog maar 0,5 procent tegenover een ECB-doel van ca. 2 procent wijzen nog meer dan voorheen op de noodzaak.

Doet hij wat hij heeft aangekondigd, dan veren de beurzen vanmiddag flink op maar ik voorspel dat ze dan te vroeg juichen. Doet hij het niet, dan verwacht ik vandaag forse dalingen. Als belegger heb ik voor beide situaties posities ingenomen maar op één ervan zal ik flink verliezen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.