Teheran in de ban van crystal meth

Het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en gangbaar onder zowel studenten als huisvrouwen. Zelfs het repressieve Iraanse regime worstelt met het vraagstuk hoe het grip moet krijgen op het toenemende aantal crystal meth verslaafden.

De productie van Methamfetamine in Iran heeft zich in een duizelingwekkende vaart uitgebreid. Volgens een studie van het VN bureau voor Drugs en Criminaliteit uit 2013 heeft de Iraanse regering zes jaar geleden voor het eerst gewag gemaakt van de productie van de drug. Toen werden vier productiefaciliteiten in beslag genomen. In 2012 is Iran al ’s werelds op drie na grootste importeur van pseudo-efedrine, de belangrijkste grondstof voor crystal meth. Het Iraanse gezondheidsministerie beweerde vorig jaar dat 8,2% van alle inwoners van Teheran tussen de 15 en 45 –meer dan een half miljoen mensen- ooit crystal meth heeft geprobeerd.

Ondanks dat er geen nauwkeurige verslavingsstatistieken beschikbaar zijn, weet iedereen dat shisheh, zoals crystal meth in Iran wordt genoemd, na opium de op één na populairste drug in het land is. In 2010 namen de autoriteiten 1,4 ton methamfetamine in beslag, het belangrijkste ingrediënt voor crystal meth. In 2013 was het 3,5 ton crystal meth en werden 375 productiefaciliteiten gesloten, die ook in Iran –naar Amerikaans gebruik- “kitchens” worden genoemd.

‘s Lands drugsprobleem is niet nieuw; Iran kent de hoogste verslavingspercentages ter wereld. Minister van Binnenlandse Zaken Fazli verkondigde laatst dat zes miljoen Iraniërs slachtoffer zijn van drugsgerelateerde problemen. Universitaire onderzoekers beweren dat 50% van de Iraanse psychiatrische patiënten opgenomen is als gevolg van het gebruik van shisheh.

Volgens Ramita Navai, auteur van een boek over Iran’s verslavingsproblematiek, zijn drugs alomtegenwoordig in Teheran. “Cocaïne hoort bij de feestjes van Teherans rijkere inwoners; jongeren in de stad roken marihuana en nemen ecstasy; opium wordt gezien als een drug voor oudere mensen, maar is cultureel nog steeds algemeen geaccepteerd”, zegt Navai. “In het getto van zuid-Teheran treffen verslaafden zich om heroïne te injecteren.”

Maar volgens Navai is crystal meth erin geslaagd om sociale verschillen te overstijgen en is het overal in de stad te vinden. Studenten en zakenmannen nemen het om zich beter te concentreren, bodybuilders voor meer energie en huisvrouwen zien het als een alternatief voor liposuctie. Want Shisha verdrijft de honger en is goedkoop. Daardoor blijft het ook ondanks gezondheidswaarschuwingen op radio en televisie razend populair.

Los van gezondheidsschade voor de gebruiker is crystal meth ook voor drugssmokkelaars niet zonder gevaar. Iran besteedt $ 1 miljard per jaar aan zijn war on drugs en sinds de Islamitische Revolutie in 1979 hebben 4000 politieagenten en soldaten het leven gelaten in anti-drugs operaties. Over tijdens deze operaties gedode drughandelaren zijn geen cijfers bekend, maar volgens de regering hebben 80% van de ter dood veroordeelden hun vonnis te danken aan drugshandel.