Spring naar de content

Activisten Hong Kong: wij zijn Brits, niet Chinees

Loopt het Chinese ‘één land, twee systemen’-model op zijn laatste benen? Als het aan democratische activisten in Hong Kong ligt wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Hong Kong is een Speciale Administratieve Regio van China sinds de Britten Hong Kong hebben overgedragen aan China in 1997. Hong Kong is een kapitalistische en redelijk autonome regio binnen de communistische volksrepubliek, de burger geniet meer vrijheden en de pers heeft ook meer vrijheid.

Hong Kong lijkt in veel opzichten op grote steden in andere westerse landen, zoals Londen en New York. De term ‘één land, twee systemen’ slaat op het feit dat Hong Kong onderdeel is van China maar dat ze wel een eigen ‘systeem’ hebben met eigen regels en gewoonten. Nu, 17 jaar na de overdracht, zijn steeds meer van de ruim 7 miljoen inwoners van Hong Kong bang dat China haar grip probeert te verstevigen op de regio.

Sterker nog, ze zijn bang voor een ‘totale controle’ vanuit Beijing, het machtscentrum van China. Dat is geen gekke gedachte, want China publiceerde deze week een beleidsdocument waaruit bijvoorbeeld blijkt dat kandidaten voor de verkiezingen in Hong Kong van 2017 ‘patriottisch’ (lees: China-gezind) moeten zijn. “De politieke basisvoorwaarde voor iedere kandidaat van chief executive van Hong Kong is dat hij van het land houdt,” valt er te lezen in het document.

Inwoners van Hong Kong maken zich grote zorgen. Met name de activisten die meer democratie willen, verzetten zich tegen China. Zij zijn een petitie gestart waarin ze schrijven dat ze het hebben gehad met de ‘kolonisatie’ en ‘bezetting’ van Hong Kong door China. Hong Kong zou weer moeten worden teruggeven aan de Britten, vinden zij. “Er wonen meer dan drie miljoen mensen met de Britse nationaliteit in Hong Kong. Onze nationaliteit is Brits. We zijn niet Chinees qua identiteit, taal, cultuur en loyaliteit.”

De petitie is inmiddels door meer dan 3.000 inwoners ondertekend. Het doel is om 100.000 digitale handtekeningen te verzamelen, zodat de petitie kan worden aangeboden aan het Verenigd Koninkrijk, het land aan de andere kant van de wereld waartoe Hong Kong écht behoort, aldus de activisten.