Spring naar de content

Beursgang Nationale Nederlanden ernstig in gevaar

Zo voel je je slachtoffer en zo word je het ook. Veel particulieren die in het verleden bij Nationale Nederlanden – de verzekeringsdochter van ING – een tegenwoordig woekerpolis geheten product kochten, zullen het gisteren naar hun zin hebben gehad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Althans, als ze de portee begrijpen van een advies dat advocaat-generaal van het Europese Hof Eleanor Sharpston gisteren openbaarde. Nationale Nederlanden had, mede met het doel om potentiële beleggers in de binnenkort verwachte beursgang gerust te stellen, om een Europese uitspraak gevraagd. Het bedrijf voelde zich slachtoffer van onduidelijke Nederlandse wetgeving.

Tot verbijstering van NN pakte Sharpston stevig uit door terug te vallen op een Europese richtlijn uit 1992 die voorschrijft dat potentiële klanten van beleggingsverzekeringen vooraf precies verteld moet worden hoeveel kosten zullen worden ingehouden.

Meestal neemt een rechtbank een advies van een advocaat-generaal over en als dat hier ook het geval is betekent het niet alleen een potentiële miljardentegenvaller voor Nationale Nederlanden maar ook voor alle andere banken en verzekeraars die een deel van de ruim 7 miljoen (!) vergelijkbare producten verkochten.

Hoewel nog onbekend wat de beurswaarde van NN uiteindelijk zal blijken te zijn, wordt deze op dit moment geschat op zo’n 7 miljard. Een drietal Aziatische beleggers stapte al op voorhand in en legde alvast 1,3 miljard op tafel. Die drie zullen in elk geval onaangenaam verrast zijn.

De vereniging Woekerpolis eist € 6.000,- per polis en Nationale Nederlanden zou er zo’n miljoen van hebben verkocht. Die claim werd hard weggelachen maar daarin komt nu verandering. Want met een eigen vermogen van € 14 miljard dreigt NN een zeer forse klap op te lopen.

Op dit moment houdt het concern zich nog op de vlakte, de geplande beursgang zou gewoon doorgang vinden. De vraag is of beleggers met deze onzekerheid happig zullen zijn en vooral ook welk bedrag ze voor een aandeel over zullen hebben.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

Onderwerpen