Spring naar de content

Waarom Microsoft zo zuinig is op z’n Europese data

Internet- en softwaregigant Microsoft knijpt ‘m nu de Amerikaanse overheid toegang wil tot gegevens van het bedrijf die staan opgeslagen op een server in Ierland. Logisch, aangezien deze inbreuk op de privacy ertoe zou kunnen leiden dat Europeanen zich massaal afwenden van de creatie van Bill Gates.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Om die reden, en waarschijnlijk alleen om die reden is Microsoft in hoger beroep gegaan in een rechtszaak die het al van de Amerikaanse overheid had verloren. Het kreeg dit weekend steun van Apple en Cisco, die ook liever niet willen dat de Amerikanen hun buitenlandse vestigingen doorzoeken. Dat de Amerikanen dat overigens allang doen, daarbij vaak gefaciliteerd door Europese regeringen, is sinds de onthullingen van Edward Snowden genoegzaam bekend. Er zijn zelfs landen, zoals Nederland, die niet eens wachten op een ‘bevel’ van Amerika, maar de data geheel vrijwillig opsturen.

Daar de meeste aardbewoners zo onvoorzichtig zijn om hun hele hebben en houden (van e-mail en besturingsprogramma tot Office) op te hangen aan Microsoft zijn het niet de minste data die het bedrijf (zonder enige controle van de gebruikers) beheert. Dat geldt natuurlijk ook voor Apple dat haarscherp kan zien wat u uitvoert op het net, schrijft aan vrienden en bekenden en met wie u chat. Dat weten we allemaal eigenlijk best, maar het wordt toch ietsje anders als de Amerikaanse regering ook nog eens expliciet en met toestemming van de rechter meekijkt.

In het rijtje van bedrijven dat protesteert tegen de ‘spionage’ van de Amerikaanse regering ontbreekt overigens Google, toch de beheerder van het grootste e-mailnetwerk ter wereld, Gmail, en dat geeft te denken. Je zou vermoeden dat dat bedrijf voor de Amerikanen een zeer hoge prioriteit heeft. Waarschijnlijk heeft Amerika de medewerking van Google allang binnen, hoewel je dat uit de officiele uitlatingen van Google niet kan opmaken. Ook Facebook (en dus Whatsapp) ontbreekt. Maar de codes van dat bedrijf zijn, naar het schijnt, door een 11-jarige smartkid te kraken.

Dat werpt natuurlijk wel de vraag op hoe het eigenlijk zit met de in Nederland geplaatste servers van Amerikaanse internetbedrijven, die er wel degelijk zijn. Bijvoorbeeld die van Google in het uiterste noorden van ons land. En wilde Microsoft niet een servercomplex aanleggen op het Noord-Hollandse platteland? De uitspraak van de Amerikaanse rechter heeft dus ook gevolgen voor de Nederlandse internetter. Het is en blijft merkwaardig dat Europese regeringen daarover niets te zeggen hebben, alle pogingen van Angela Merkel om een ‘Europees’ internet te stichten ten spijt.