Schrijnend: Griekenland zet commando’s in tegen asielzoekers

Gewapende speciale eenheden van de Griekse grenspolitie zetten commando-achtige tactieken in om asielzoekers te weren die vanuit Turkije de grens met Griekenland willen oversteken. Dat blijkt uit een verslag van de Duitse organisatie Pro Asyl, waarin negentig anonieme getuigenissen van tegengehouden migranten en van twee al evenmin met name genoemde journalisten zijn gebundeld.

Vluchtelingenboten worden met geweld aangevallen door gemaskerde mannen van deze speciale eenheden. Karl Kopp, directeur van Pro Asyl, zegt dat ‘dergelijke brute en levensgevaarlijke operaties dagelijks plaatsvinden’. De in Brussel gevestigde European Council on Refugees and Exiles (ECRE) bevestigt de uitspraak van Kopp en voegt eraan toe dat ‘vluchtelingenboten door speciale eenheden naar Turkse wateren worden gesleept, waar de migranten aan hun lot worden overgelaten’.

Ooggetuigen
Bij bijna alle aanvallen waren de betrokken Griekse commando’s ‘gekleed in zwarte uniformen met volledig gezichtbedekkende maskers en gewapend met automatische geweren’. Syrische getuigen verklaarden dat de gemaskerde mannen identiteitsbewijzen in beslag namen, evenals mobiele telefoons en portemonnees. Soms werden waarschuwingsschoten gelost, die vlak bij de vluchtelingenboten in het water sloegen, of werden de boten geramd.

Een Somalische migrant vertelde dat Griekse commando’s de boot waarop hij zich bevond enterden en eerst iedereen geruststelden door te zeggen dat er geen enkel gevaar dreigde. Vervolgens namen ze reddingsvesten, motor en brandstof in beslag en duwden de boot terug naar zee.

In een ander geval werden vluchtelingen op de militaire buitenpost Farmakonisi gedwongen twee uur op de buik te gaan liggen, met hun gezicht op de grond. “Ze sloegen ons, terwijl ze ‘Syrisch uitschot’ schreeuwden,” aldus een Syrische vluchteling.

Lidstaten
Volgens Kopp is de EU medeplichtig aan de mishandeling van vluchtelingen door Griekse militairen. Diverse lidstaten oefenen zware druk uit op Griekenland om het aantal migranten dat Europees grondgebied bereikt terug te dringen. De Duitse minister Hans-Peter Friedrich heeft Athene gevraagd de grens met Turkije bij Evros te sluiten. Andere landen zouden volgens Kopp hebben gedreigd Griekenland uit de Schengenzone te zetten. Naar aanleiding van de dreigementen heeft Griekenland afgelopen zomer 1800 extra grenswachten ingezet.

Volgens Michael Diedring van ECRE boekt het EU-grensagentschap Frontex ‘vooruitgang in het institutionaliseren van mensenrechten bij de activiteiten die het uitvoert’. Hij merkt op dat de beschuldigingen geen betrekking hebben op Frontex, maar dat ‘het agentschap maatregelen had moeten nemen als het op de hoogte zou zijn geweest van misstanden’.

Frontex
Frontex erkent in het afgelopen jaar meer dan tien van soortgelijke meldingen te hebben ontvangen. Frontex zegt in alle gevallen een onderzoek te hebben ingesteld, omdat het verplicht is tijdens gezamenlijke operaties erop toe te zien dat de mensenrechten worden nageleefd. Daarbij is Frontex wel aangewezen op de Griekse autoriteiten, want zelf heeft het geen mandaat om dergelijk onderzoek te kunnen doen.

De Grieken wijzen echter alle beschuldigingen van de hand.