Spring naar de content

Een valse bommelding kan zware straf opleveren

Van grote paniek was op de Dam in Amsterdam geen sprake, maar een hoop ongemak bracht de valse bommelding wel met zich mee gisteren. Alles werd ontruimd, er verzamelde zich een grote politiemacht en het openbaar vervoer was ook nog eens de dupe van de chaos. Bommeldingen kunnen dure geintjes zijn en worden dan ook zwaar bestraft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Een 19-jarige jongen uit Almelo kan er over meepraten: een e-mailtje met een valse bommelding bij het ROC van Twente leverde hem een werkstraf van 240 uur op, daarnaast kreeg hij 3 maanden voorwaardelijke celstraf. De knul schreef dat hij de school wilde opblazen en later dreigde hij zoveel mogelijk leraren dood te schieten.

In het nabijgelegen Hengelo kwam een bommelder er iets gunstiger vanaf. Hij belde 112 en zei dat er een bom in een woning lag waar op dat moment de muziekband waar hij deel van uitmaakt een optreden verzorgde. Hij wilde het optreden verpesten, want het was op de verjaardag van zijn grootste vijand. Ook hij kreeg 9 maanden cel voorwaardelijk, maar slechts 14 uur taakstraf.

Maar het kan ook anders: een valse bommelding op Schiphol levert veel meer straf op, zo ondervond een ontoerekeningsvatbare Rus. Hij moest in totaal 9 maanden brommen in voorarrest omdat hij zei dat hij een bom bij zich had. Het vliegveld werd ontruimd en vele vluchten liepen vertraging op. Uiteindelijk werd besloten om de man niet verder te vervolgen.

Een bommelding in een trein melden blijkt ook niet handig: een Bosschenaar kwam daar achter toen hij een grapje uithaalde en zei dat hij iedereen op wilde blazen. Hij kreeg een jaar voorwaardelijk, maar zat enkele maanden in voorrarrest. Uiteindelijk besloot de rechter dat de straf al lang genoeg geduurd had. Hij moest zich na de vrijlating wel laten behandelen voor zijn psychische stoornissen.

De bommelding heeft inmiddels zelfs een eigen Wikipedia-pagina. Volgens artikel 285 in het Wetboek van Strafrecht is een bommelding strafbaar en kan de straf oplopen tot zes jaar gevangenis. Bij ‘kleine gevallen’ blijft het vaak bij een taakstraf, maar een bommelding in een trein of vliegtuig kan wel een flinke straf opleveren, zoals recente voorbeelden aantoonden. Over een verdachte, laat staan veroordeling voor de Dam-bommelding, is nog niets bekend.

Onderwerpen