Spring naar de content

Willen Vlamingen écht belasting op het eten van een boterham op school?

Een opmerkelijk bericht in de media vandaag: Vlaamse basisscholen zouden een ‘boterhamtaks‘ willen invoeren. Een belasting op het opeten van een meegenomen boterham op school. Maar klopt dat wel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Vlaamse ouders moeten na de zomer extra gaan betalen voor hun schoolgaande kinderen als zij ‘s middags een eigen boterham willen eten op school. Er zou sprake zijn van een ‘boterhamtaks’ van 25 cent per dag en soms zelfs meer dan een euro per dag. Het gaat de ouders volgens schattingen 60 tot maximaal 270 euro per jaar extra kosten.

Een hoop geld natuurlijk, maar klopt het dat de Vlamingen het eten van een boterham op school gaan belasten? Wel, dat ligt iets genuanceerder. Het is geen belasting op het eten van meegenomen brood – dat zou wel heel raar zijn – maar een bijdrage om de kinderen tijdens lunchtijd op school te kunnen laten blijven.

Zoals de Belgische Het Laatste Nieuws uitlegt: het gaat hier om de opvang van de kinderen tussen de middag. Dat behoort in feite niet tot het takenpakket van de Vlaamse leerkrachten, dus worden ze er ook niet voor betaald. Nu de scholen steeds krapper bij kas komen te zitten, moet er een oplossing komen voor dit probleem. Daarom moeten ouderen meebetalen voor de opvang van hun kinderen.

“Niemand werkt gratis,” aldus een woordvoerder van de Belgische Christelijke Onderwijsbond tegen de krant. Zo bezien klinkt het ineens een stuk redelijker, die zogenoemde ‘boterhamtaks’. Maar het blijft natuurlijk vervelend voor de Vlaamse ouders. Want zij moeten nog meer betalen, terwijl België al op de tweede plek staat qua hoogste belastingdruk in de wereld.