Spring naar de content

Buitenaards leven mogelijk op steenworp afstand van de aarde

We zijn niet alleen in deze wereld, in dit heelal. Er zijn mensen die ervan uitgaan dat er andere intelligente beschavingen in het heelal zijn, dat er meerdere dimensies zijn. Maar er is ook al geconcludeerd dat het in het universum wemelt van het leven. Onderzoekers hebben nu een planeet ontdekt die precies dezelfde kenmerken heeft als de aarde: Gliese 832c. Daar kan dus heel goed buitenaards leven bestaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Volgens de astronomen van de universiteit van New South Wales bevindt de planeet zich op amper 16 lichtjaren van onze aarde. In kosmische termen betekent dat op een steenworp afstand. De planeet is qua massa ruim vijf keer zo groot als de aarde en draait in ongeveer 35 dagen tijd rond zijn eigen rode dwergster.

gliese-832c640

(Foto via Space.com)

Maar belangrijker nog, is dat de planeet zich in de ‘bewoonbare’ zone van de rode dwerg bevindt, waardoor hij dezelfde energie krijgt als onze aarde van de zon. Volgens de onderzoekers zijn de temperaturen daarom op Gliese 832c ongeveer hetzelfde als die hier op aarde. Ook zouden er meerdere seizoenen zijn.

In theorie zou er dus leven mogelijk kunnen zijn op de planeet. “Als de atmosfeer op de planeet gelijkwaardig is aan die van de aarde, is er misschien leven mogelijk, maar de verschillen tussen de seizoenen zouden extreem groot zijn,” zegt professor Chris Tinney van de universiteit van New South Wales.

Gliese 832c is een van de meest aarde-achtige planeten die tot nu toe zijn ontdekt. De wetenschappers kunnen nog niet vaststellen of Gliese 832c ook echt een tweede aarde is. Doordat de massa van de planeet groter is, is ook de atmosfeer een stuk dikker. Dat kan leiden tot hogere temperaturen, iets waar nog meer onderzoek naar wordt gedaan. Volgens de Earth Similarity Index staat Gliese 832c in elk geval in de topdrie van meest aarde-achtige planeten en ligt hij ook nog eens het meest dichtbij.