Spring naar de content

Vijf vragen over de verlaagde kosten voor roaming in Europa

1 juli geldt al een aantal jaar op rij als een heugelijke dag voor menig Europeaan. Niet omdat Kroatië vorig jaar toetrad tot de Europese Unie, of omdat in 2012 André Kuipers weer veilig landde op aarde. En zelfs niet omdat die dag in 2011 de avondspits rustig was ondanks het begin van de zomervakantie in Midden-Nederland. Nee. 1 juli is de dag bellen, sms’en en internetten vanuit het buitenland weer een stukje goedkoper wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Elke ziel die ooit een smartphone de grens overstak heeft er de consequenties weleens van ondervonden: de hoge kosten die worden gerekend voor een telefoontje met het thuisfront of een korte WhatsApp-sessie. Vanaf 2008 worden de tarieven daarvoor jaarlijks verlaagd, zoals besloten door het Europees Parlement. 15 december 2015 geldt als de finish voor dit project, dan moeten alle extra roamingkosten uit zijn gebannen. Mede te danken aan groot voorstander en -vechter Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

Wat er vandaag voor u verandert? Vijf vragen.

Leuk, lagere tarieven. Maar wat betekent dat voor concreet voor mijn telefoonrekening?
Een terechte vraag. Concreet betekent dit dat u binnen de Europese unie 0,23 eurocent per minuut betaalt om te bellen, 0,06 eurocent om gebeld te worden, 0,07 cent om een sms’je te versturen en 0,24 per megabyte. In alle gevallen geldt dat dit het bedrag is dat bovenop uw gebruikelijke kosten komt. Het is uiteraard inclusief btw.

Maar hoe hoog waren de kosten voorgaande jaren dan?
Om daar een goede indicatie van te geven is het allicht handig om even naar de volgende tabel te kijken. (Deze tarieven zijn overigens exclusief btw.) Zoals te zien zijn belkosten in een tijd van zes jaar meer dan gehalveerd, en het tarief voor dataroaming is vijftig cent goedkoper dan in 2012.

Bron: Europa.
Bron: Europa Nu.

Waar betaal ik die kosten überhaupt voor?
In het buitenland kunnen KPN, Vodafone en T-Mobile u niet helpen is het idee, dus ontfermt een lokale telecomaanbieder zich over u (in het geval van Vodafone en T-Mobile kunnen dat dezelfde bedrijven zijn), vaak een provider waar de uwe een contract mee heeft lopen. Zij vragen een vergoeding voor de gebelde minuten en verzonden sms’jes, en die sturen ze door naar uw provider. De consument die zich daar niet bewust van was werd daar ook niet voor beschermd. Sinds 2010 moeten Europese aanbieders dat wel doen, door u bijvoorbeeld een waarschuwing te sturen wanneer 50 euro aan extra roamingkosten is gemaakt.

Waarom kan ik niet gewoon kiezen voor de goedkoopste buitenlandse provider?
Daar zijn ze in Brussel ook mee bezig. Het plan is dan ook om u zelf te laten kiezen welke provider u in het buitenland in gebruik neemt, waarschijnlijk de goedkoopste. En het mes snijdt aan twee kanten, want dit is ook goed voor de marktwerking.

Mijn partner keerde gisteren terug van zakenreis uit Spanje, en had alsnog een gigantische rekening.
Ja, u moet natuurlijk wel uw dataroaming uitzetten in uw telefooninstellingen. Hoe dat moet verschilt per telefoon en besturingssysteem. Zoek dat dus op internet op vóórdat u naar het buitenland vertrekt.

In het zomernummer van HP/De Tijd dat vanaf woensdag in de winkel ligt een interview over de verlaging van roamingkosten in Europa met Frits Huffnagel, bestuurslid van de Stichting Telecom- en Internetgebruikers Nederland.