Spring naar de content

En opeens is er weer paniek op de financiële markten

Een Portugese bank die door z’n hoeven dreigt te zakken, steeds meer slechte macro-economische berichten, de Fed die in december stopt met steunaankopen en dreigende renteverhogingen: op de beurzen wereldwijd is een giftige cocktail aan het ontstaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Terwijl ik dit schrijf heeft de AEX deze week alleen al ruim 4 procent verloren en is bijna de hele jaarwinst gevaporiseerd. Nog vorige week tikte de index tijdens de dag bijna de 420 aan en was er sprake van euforie, vandaag zoeken beleggers de uitgangen, geïnspireerd door AEX-fonds Fugro dat vanochtend met een winstwaarschuwing kwam en vandaag alleen al een kleine 20 procent verliest. Fugro is in een paar uur tussen de 600 en 700 miljoen minder waard geworden. Er dreigt paniek op de financiële markten en niet alleen in ons land.

Belangrijk is dat de AEX deze week als en mes door de boter van een groot aantal belangrijke steunniveaus omlaag viel, waardoor we de blik kunnen richten op de zone 370 – 380. Een correctie van 10 – 15 procent van de top van 420 houdt de index daar net boven of flink onder en als dat laatste gebeurt – we zien dan 357 op de borden – hou u dan maar vast en hoop dat later dit jaar de 300 het houdt.

Worst case
Komt dat als een verrassing? Niet echt, in elk geval niet voor mij. Al in augustus 2013 gaf ik aan dat, toen de AEX door een jarenlang stand houdende weerstand rond 374 brak, we ruimte kregen naar de zone 400 – 425. Die hebben we inmiddels – meerdere malen – gezien. En toen die zone in beeld kwam schreef ik hier ook over de risico’s, vooral ook omdat particuliere beleggers er weer zin in begonnen te krijgen. Dan moet je eigenlijk inpakken en wegwezen.

Stel nu eens dat wat ik hierboven als worst case zie ook daadwerkelijk gebeurt. Bereid u zich dan maar vast voor op nieuwe bezuinigingen, heropening van de pensioendiscussie en ten einde raad zijnde regeringen. En dan heb ik het nog niet eens over hoe de man in de straat zich voelt. U en ik dus.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

Onderwerpen