Spring naar de content

Veel onduidelijkheden over de KNVB-miljoenen die in Brazilië werden verdiend

Het zal weinig Nederlanders ontgaan zijn dat Oranje buitengewoon goed gepresteerd heeft deze zomer. En daarom krijgt de KNVB heel veel geld van de FIFA, maar liefst 14,7 miljoen euro. Hoe wordt de hoogte van dit bedrag eigenlijk precies vastgesteld? En waar besteedt de KNVB deze miljoenen aan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

In totaal keert FIFA dit WK een recordbedrag uit aan de voetbalbonden van de deelnemende landen. 423 miljoen euro, een stuk meer dan de 308,5 miljoen die tijdens het WK in 2010 te winnen was. Hoe succesvoller het team, hoe meer van dat geld op de rekening van de nationale voetbalbond wordt bijgeschreven.

Het begint allemaal met de kwalificatie voor het WK. Ieder land dat zich kwalificeert krijgt van de FIFA 1,36 miljoen euro zodat alle deelnemers een fatsoenlijk trainingskamp kunnen doorlopen. Dat houdt het WK net wat spannender. De KNVB zou dit geld dus gebruikt moeten hebben om de trainingskampen van Oranje in onder andere Portugal te organiseren.

De teams die dit startbedrag ontvangen, zijn eigenlijk ook al zeker van een bedrag van bijna 5,9 miljoen, het geld dat de teams die de poulefase niet overleven mee naar huis krijgen. Toen Nederland voorbij Mexico kwam in de achtste finales, wist het zich verzekerd van een bedrag van 10,3 miljoen, terwijl Mexico naar huis kon met 6,6 miljoen.
Nadat Oranje met penalties langs Costa Rica wist te komen, en uiteindelijk tegen Argentinië onderuit ging, streed het om de derde plek tegen Brazilië. Met de 3-0 zege kreeg Oranje een uiteindelijk bedrag van 14,7 miljoen euro van de FIFA. Waren we vierde geworden, dan hadden we het met zo’n 1,5 miljoen minder moeten stellen. Waren we doorgedrongen tot de finale, dan hadden we 18,3 of zelf 25,7 miljoen in de wacht gesleept.

Waar gaat al dit geld naar toe? Navraag door HP/De Tijd leert dat de KNVB dit WK een hoog budget beschikbaar heeft gesteld voor de begeleidende staf, en voor de aanschaf van specialistische middelen op het gebied van bijvoorbeeld inspanningsfysiologie. Ook moest er geïnvesteerd worden in het trainingsveld van Oranje in Rio. Over de uitbetalingen aan de spelers wil KVNB-voorlichter Koen Adriaanse echter niets kwijt: ‘Afspraken over de hoogte van premies is iets tussen de KNVB en de spelers.’ Wel wil hij kwijt dat de sterke euro een negatief effect heeft op het geldbedrag dat de FIFA in dollars uitbetaalt, en dat er nog winstbelasting zal moeten worden betaald over het resterende bedrag. Dat wat overblijft, wordt geherinvesteerd in het Nederlands voetbal. Of dat opnieuw in het Nederlands elftal gestoken wordt, of dat het amateurvoetbal er ook beter van wordt, daarover doet men vooralsnog geen uitspraken.

Hoe groot het bedrag is dat geherinvesteerd kan worden is ook onduidelijk. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zei eerder dat hij verwachtte dat waarschijnlijk 1 miljoen euro zal resteren van het prijzengeld. Dit is fors minder dan de nettowinst van drie miljoen na het WK in Zuid-Afrika. Van Oostveen meldt tegenover de NOS ook dat er al vanaf de kwartfinale tegen Costa Rica winst wordt gedraaid door de KNVB. Dit strookt niet met de winstverwachting van 1 miljoen aangezien er kennelijk quitte wordt gedraaid bij een bedrag van 10,3 miljoen, terwijl er uiteindelijk 14,7 miljoen is binnengesleept. Dat is een gat van 3,4 miljoen euro dat niet alleen met te betalen winstbelasting verklaard wordt.

Ook hierover wil de KNVB vooralsnog niets loslaten. Pas eind 2015 maken ze de financiële details voor dit WK bekend, maar ook dan nog blijft het gissen naar wat Robben of Janmaat verdiend hebben.

Onderwerpen