Spring naar de content

Vakantie-advies: probeer niet te hard de taal te leren

Wie deze zomer op vakantie gaat naar een land waar je de taal niet van spreekt, kan het beste een woordenboekje meenemen en een vertaalappje installeren. Probeer in ieder geval niét ter plaatse als een gek de taal onder de knie te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Massachussets Institute of Technology.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Wetenschappers van het MIT ontdekten dat testpersonen die hard hun best deden, slechter scoorden op enkele taaltaken dan personen die en passant bezig waren met de taak. Het deel van het geheugen dat bewust is, het zogeheten expliciete geheugen, werkt wel om woordjes uit je hoofd te leren. Ouderwets woordjes stampen kan dus volgens de onderzoekers zeker van pas komen bij het shoppen of eten bestellen in een exotisch land.

Onbewust leren
Maar de complexere taken, het werkelijke begrip van de taal, leer je het beste met behulp van je procedurele geheugen – en dat deel van je geheugen werkt onbewust. Bij mensen die té hard hun best doen een vreemde taal te leren, zitten de bewuste cognitieve processen als het ware in de weg van het onbewuste geheugen.

Doe zo weinig mogelijk
Dus wil je de taal lekker snel leren spreken: vlij je neer op een terrasje, neem een lekker wijntje, droom een beetje weg en pik op de achtergrond wat flarden op van het onverstaanbare geroezemoes van de locals.

Onderwerpen