Spring naar de content

Terugkijken: documentaire toont belang van aids-onderzoek

Het neerstorten van vlucht MH17 is een ramp in tal van opzichten. Persoonlijk, humanitair, geopolitiek, maar ook zoals u allicht weet ook wetenschappelijk. Aan boord zat namelijk een aantal belangrijke figuren in het onderzoek naar het aids, op weg de Internationale Aids Conferentie in Melbourne.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Drie namen die veelvoudig opduiken zijn die van hoogleraar infectieziekten Joep Lange, en Martine de Schutter en Pim de Kuijer, beide werkzaam voor het Aids Fonds. Vooral het belang van Lange in het onderzoek naar en de bestrijding van aids wordt benoemd. Het Parool spreekt van “één van de invloedrijkste aidswetenschappers ter wereld“, schrijver Han Nefkens over hoe Lange “zijn leven redde” toen in de jaren tachtig bleek dat hij besmet was met het hiv-virus, door hem te adviseren over de juiste medicatie.

In zekere zin is hiermee een tijdperk ten einde gekomen, vond de NTR. De omroep zond dinsdag ter nagedachtenis aan Joep Lange en consorten opnieuw de documentaire De tijd daarna uit, over dertig jaar aids in Nederland.

Een gewichtige documentaire van Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren, die verscheen op de Roze Filmdagen in maart. In de documentaire zien we vijf Nederlandse mannen en vrouwen, worstelend met gevolgen van hun besmetting. Ze kijken terug op tijden waarin de nabije toekomst slechts de dood leek te brengen en waarin medicatie nog niet zo toereikend was als vandaag. Een van hen is een vrouw die besmet raakte met het hiv-virus van haar huidige partner maar een grote kinderwens had, en zwanger raakte.

De tijd daarna brengt op een integere en onverbloemde het verhaal van de Nederlandse aidspatiënt. Daarnaast benadrukt het het belang van onderzoek naar de ziekte, en daarmee de dood van mensen als Joep Lange, Martine de Schutter en Pim de Kuijer.

De documentaire De tijd daarna (NPO) is hier terug te zien.